Opmerkelijk

Coming Out Day: als je eeneiige tweelingzus je broer wordt

Een eeneiige tweeling die bestaat uit een jongen en een meisje. Het klinkt misschien wat onlogisch, maar niets is minder waar. Yentl en Laurens Zevenbergen (23) werden geboren als meisjes, maar Laurens besloot een man te worden.

Van kinds af aan wist Laurens, toen nog Laura geheten, al dat er iets niet klopte. “Ik wilde graag kort haar als kind, ik droeg jongenskleding, ik speelde met autootjes terwijl ik in de poppenhoek werd neergezet.”

Eeneiige tweeling: zus wordt broer

Ook Yentl had door dat haar zus niet hetzelfde was als zij. “Als ik dingen deed die heel vrouwelijk waren, merkte ik altijd dat Laurens het niet leuk vond en dat was best wel lastig. Mensen gingen er vanuit dat we allebei hetzelfde leuk vonden.”

Tekst gaat door onder de foto.

eeneiige tweeling

Toch kwam Laurens er pas op latere leeftijd achter dat hij zich niet thuis voelde in zijn vrouwenlichaam. “Ik wist lange tijd niet precies wat er niet klopte. Pas vanaf de puberteit ging ik nadenken over wat er met mijn lichaam gebeurde.”

Laurens kwam op zijn twaalfde uit de kast als lesbienne en op zijn vijftiende als non-binair, iemand die zich niet per se man of vrouw voelt. Pas toen hij zeventien was viel voor hem het kwartje. “Naarmate ik steeds verder richting man ging, merkte ik dat ik steeds gelukkiger werd”, aldus Laurens.

Coming Out Day

Vandaag is het Coming Out Day. Dan is er wereldwijd aandacht voor mensen die ‘uit de kast komen’, omdat het nog steeds lastig kan zijn om te vertellen dat je op het zelfde geslacht valt. Of, zoals in het geval van Laurens, om wereldkundig te maken dat je transgender bent.

Dankzij zijn coming out is Laurens nu gelukkig, als man. Ook zijn Laurens en zijn zus na de transitie meer naar elkaar toegegroeid. “Nu Lau gewoon zijn leven leeft als man en ik als vrouw, kunnen we ook gewoon onze eigen dingen doen zonder dat dat aan elkaar gespiegeld wordt. Dat is wel fijn”, aldus een blije zus.

eeneiige tweeling