Politiek

Kick Out Zwarte Piet wil het hele jaar door actievoeren: 'Over 50 jaar is Nederland hier supertrots op'

De anti-zwartepietactivisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaan meer acties voeren. Volgens voorman Jerry Afriyie zal het niet meer alleen gebeuren in de aanloop naar Sinterklaas, maar staan er elk kwartaal acties op stapel.

Die zullen soms worden aangekondigd, maar kunnen ook een verrassing zijn. “Het kan op een blauwe maandag zijn of op gehaktdag, maar alle acties moeten constructief zijn en ons dichter bij ons doel brengen. We gaan onszelf niet in de voet schieten.”

Supertrots

Hoe de acties van KOZP eruit gaan zien kan Afriyie nog niet zeggen, maar wel dat het acties zullen zijn “waar Nederland over 50 jaar supertrots op gaat zijn”. Doel is om “een eind te maken aan de onrechtvaardigheid die zwarte mensen moeten ondergaan”, zegt Afriyie.

Lees ook: Damian was bij bestorming Kick Out Zwarte Piet: ‘Wat je vraagt, kun je krijgen’

Lees ook: Voorman Kick Out Zwarte Piet reageert op bestorming: ‘Met geweld krijg je ons niet stil’

De plannen zijn zaterdag bedacht door zo’n tachtig activisten op een bijeenkomst in de Willem II-toonzaal in Den Bosch. De locatie was met opzet geheim gehouden. Begin november werd een vergadering van KOZP in Den Haag verstoord door tientallen aanhangers van Zwarte Piet. Die pleegden vernielingen en wilden met vuurwerk het pand binnendringen.