Politiek

Damian was bij bestorming Kick Out Zwarte Piet: 'Wat je vraagt, kun je krijgen'

Damian was vrijdagochtend bij de bestorming van de landelijke bijeenkomst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag. Hij veroordeelt het geweld maar staat wel achter de actie, vertelt hij aan Hart van Nederland.

De Hagenaar zat vrijdagavond ‘gewoon’ thuis tot hij op sociale media zag dat er iets gebeurde in de Beatrijsstraat. Hij hoorde vuurwerk en zag politieauto’s en een helikopter. Toen hij doorhad dat de actie niet ver weg was, sprong hij op zijn scooter om een beetje rond te rijden.

“Het was een grote chaos, echt niet normaal”, zegt hij over wat er zich allemaal afspeelde. Op de vraag of hij ook vuurwerk heeft afgestoken, is Damian duidelijk. “Nee, ik heb erbij gestaan, maar niet meegedaan. Ik heb geen vuurwerk afgestoken.”

‘Het is een kinderfeest’

Damian is duidelijk geen grote fan van de anti-Zwarte Pietactivisten. “Je mag je mening hebben. Maar een man die als vluchteling naar Nederland is gekomen en het hele land op z’n kop wil zetten, dat vind ik niet kunnen.”

Lees ook: Voorman Kick Out Zwarte Piet reageert op bestorming: ‘Met geweld krijg je ons niet stil’

Hij snapt dat mensen kunnen denken dat Zwarte Piet racistisch is, maar zo moet je het volgens hem niet opvatten. “Kinderen zien het gewoon als een kinderfeest en dat ze lekker cadeautjes krijgen.”

De Hagenaar zegt tegen geweld te zijn, “maar wat moet dat moet. Als dit nodig is om Zwarte Piet te behouden dan moet je die dingen gewoon doen.”

‘Ik vind het nergens op slaan’

Toch staat Damian niet helemaal achter wat er zich vrijdag in Den Haag heeft afgespeeld. “Het helpt niet om de boel te vernielen, dat zeker niet. Maar ik vind het gewoon nergens op slaan. In 1952 was het gewoon nog allemaal vrede en nu kun je je een sinterklaasfeest zonder ruzie gewoon niet meer voorstellen.”

De vernielingen vind Damian wel te ver gaan. “Ik vind het te ver gaan, maar ze verdienen een koekje van eigen deeg. Wat je vraagt, kan je krijgen. En in principe vragen ze ruzie, want niet iedereen is het er mee eens.”