Politiek

Voorman Kick Out Zwarte Piet reageert op bestorming: 'Met geweld krijg je ons niet stil'

Voorman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft op Facebook gereageerd op wat er vrijdagavond is gebeurd bij een landelijke bijeenkomst van de actiegroep. Hun samenkomen in Den Haag werd met geweld verstoord.

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden in verband met de gebeurtenissen. Het gaat om vijf mannen uit Den Haag, waaronder een 13-jarige jongen. Ze worden door de politie verhoord. Volgens de anti-Zwarte Piet-activisten zouden zogenoemde ‘Pro-Pieten’ achter de bestorming zitten.

Lees ook: ‘Pro-Pieten’ bestormen bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet in Den Haag

‘Ik heb er geen woorden voor’

“Ik heb echt geen woorden voor wat er vanavond is gebeurd”, begint Afriyie zijn verhaal. “Rond de zestig man met gezichtsbedekkende kleding probeerden ons congres binnen te stormen met knuppels, zwaar vuurwerk en andere wapens.”

Toen het de bestormers volgens Afriyie niet lukte om binnen te komen “hebben ze alle ramen en auto’s die in de omgeving waren vernield”. “Allemaal omdat een traditie die voor alle kinderen een feest hoort te zijn niet voor alle kinderen een feest mag zijn.”

‘Kick Out Zwarte Piet gaat door’

Volgens de KOZP-voorman gaat het al lang niet meer enkel om het Sinterklaasfeest. “Dit gaat niet meer om een kinderfeest, maar toont precies het racisme dat wij aankaarten.”

Afriyie zegt verder ook dat de tegenactie van vrijdag hem niet afschrikt. “Met geweld krijg je ons niet stil. Dit is het allerstomste wat je kan doen. Je motiveert ons juist!”

Ook dit jaar zullen de anti-Zwarte Pietactivisten weer bij verschillende sinterklaasintochten aanwezig zijn. “De komende weken gaan wij tijdens meer dan twaalf intochten met racistische karikaturen van zwarte mensen onze stem krachtiger dan ooit laten horen.”

Lees ook: Actiegroep Kick Out Zwarte Piet weer in actie tijdens Sinterklaasintochten