Opmerkelijk

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet weer in actie tijdens Sinterklaasintochten

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil in november en december in twaalf steden demonstreren bij de intocht van Sinterklaas. De activisten willen ook op Curaçao actievoeren.

De actiegroep gaat in plaatsen demonstreren waar “geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet plaatsvindt”, zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie woensdag in NRC.

Twaalf steden en Curaçao

KOZP zegt naar zeker twaalf steden af te reizen om te demonstreren. Het zou gaan om Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere en Nijmegen.

Ook zullen de activisten die tegen de kleur van Zwarte Piet zijn buiten Nederland demonstreren. In Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, staat ook een protestactie gepland.

Niet bij landelijke intocht

Dit jaar demonstreert KOZP niet bij de landelijke intocht van Sinterklaas, die wordt gehouden in Apeldoorn. Dat komt omdat omroep NTR, die de intocht organiseert, geen Zwarte Pieten meer gebruikt bij het evenement.

De actiegroep zegt ook niet te demonstreren in Zwolle, Tilburg, Middelburg, Weesp, Assen, Amstelveen, Rotterdam, Hilversum, Amsterdam en Utrecht. In die steden is Zwarte Piet ook al in de ban gedaan of heeft het gemeentebestuur uitgesproken dat de intocht volgend jaar zonder Zwarte Pieten zal zijn.

“De verandering naar een inclusief sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft,” legt voorman Jerry Afriyie uit.

Hoger beroep blokkeerfriezen

KOZP kwam in 2017 in het nieuws toen de groep naar Dokkum wilde gaan om een demonstratie tegen Zwarte Piet te houden, maar door ‘blokkeerfriezen’ op de A7 bij Joure werd tegengehouden.

Vorig jaar legde de rechtbank 34 blokkeerfriezen een taakstraf op. Door de blokkade werd een geoorloofde betoging door anti-Zwarte Pietdemonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Vijftien blokkeerfriezen gingen in hoger beroep. Deze personen horen donderdag of ze in hoger beroep veroordeeld worden. Het OM had opnieuw taakstraffen geëist voor betrokkenheid bij de blokkade op de A7.

Redactie/ANP