Opmerkelijk

Kerkklokken kondigen in het normaal zo stille Kessel de zoveelste uitvaart aan

Het is stil in het Limburgse dorp Kessel. Het enige geluid komt van de kerkklokken die bijna dagelijks luiden om de zoveelste uitvaart aan te kondigen.

De Limburgse gemeente Peel en Maas is landelijk relatief het zwaarst getroffen door het coronavirus. Tot nu toe zijn al 107 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Pastoor Louis Verhaag heeft de afgelopen twee weken al 24 uitvaarten gedaan, de helft zijn waarschijnlijk coronadoden. Vandaag houdt hij een aangepaste mis voor zijn overleden buurvrouw.

24 doden in twee weken tijd

De pastoor van het Limburgse dorpje Kessel is blij als wij hem bellen, en hij niet nog meer nabestaanden aan de lijn krijgt. Verhaag windt er geen doekjes om, en steekt meteen van wal. “Er gaan heel veel mensen sterven hier. Kessel telt slechts vier duizend inwoners, maar in twee weken tijd heb ik al 24 overledenen moeten begraven. Daarvan had ongeveer de helft corona.”

Meestal gaat het om oudere mensen die al andere klachten hadden. “Kanker, of iets aan de nieren, en als de corona daaroverheen kom, is het snel gebeurd.”

Lees ook: CEO Rumag stapt op: ‘Ik heb de impact van sommige uitlatingen verkeerd ingeschat’

De pastoor benadrukt dat het om aangepaste diensten gaat voor een select gezelschap van nabestaanden. Die moeten op ruime afstand van elkaar verspreid in de kerk gaan zitten. De pastoor neemt zelf ook beschermende maatregelen.

Uitvaarten gefilmd

Er zijn geen misdienaars en geen koor. Aan het eind van de dienst zingt een vrouw het Ave Maria, begeleid door orgelspel, en dan gaat de kist met enkele familieleden naar het kerkhof. “Er wordt ook gefilmd door de plaatselijke vriendenclub. Dan wordt de uitvaart toch een beetje tastbaar voor de mensen die niet mogen komen.”

De geliefde dorpspastor slaat zich er moedig doorheen. “Ik ben als pastoor maar alleen, dus ik weet wat me toe doen staat. Op het ogenblik zijn ze met drie mensen op het kerkhof gaten aan het graven. Ik ga nog even kijken of dat ook allemaal goed gaat.”

Lees ook: Politieagente Jacomijn werd bespuugd door ‘coronaspuger’