Politiek

Kabinet: gebruik van corona-app wordt niet verplicht

Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan.

Lees ook: Zorgen om privacy corona-app: ‘Nul vertrouwen in de capaciteiten van de overheid’

Dit weekend wordt een keuze gemaakt uit zeven aanbieders van de apps. Rutte zei dat er een hoop te doen is om de apps. Maar “het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen. Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet.”

Rutte benadrukte dat de app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD’en te ondersteunen.

Lees ook: Veel ideeën over corona-app ingestuurd na oproep ministerie

Belangrijk volgens Rutte is dat de privacy van de gebruikers niet wordt geschaad, dat het vrijwillig is, tijdelijk en transparant. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon.

Tekst & Beeld: ANP