Politiek

Veel ideeën over corona-app ingestuurd na oproep ministerie

Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn de afgelopen dagen veel voorstellen voor binnengekomen voor apps die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS tegen Hart van Nederland.

Het ministerie deed zaterdag een oproep aan bedrijven en wetenschappers om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps bij de aanpak van de ziekte. De deadline voor het insturen van ideeën is dinsdagmiddag om 12.00 uur. Hoeveel voorstellen er tot dusver zijn binnengekomen, kon de woordvoerder niet zeggen. “Maar het zijn er in ieder geval een hoop.”

De voorstellen moeten voldoen aan allerlei eisen. Zo mag de app persoonsgegevens niet ergens centraal opslaan. Daarnaast mogen de gegevens niet terug te leiden zijn tot individuele gebruikers.

Zorgen over privacy

Sinds minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vorige week in een persconferentie aankondigde dat het kabinet apps wil inzetten in de strijd tegen het coronavirus, is er veel over gezegd en geschreven. Deskundigen maken zich zorgen dat de app de privacy van gebruikers in gevaar brengt.

Een groep wetenschappers schreef dinsdagochtend een brandbrief aan het kabinet. “Het gebruik van de apps mag onze fundamentele rechten en vrijheden niet aantasten”, stellen zij daarin.

Volg het laatste coronanieuws via ons liveblog.

Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid gaan geven over hoe de apps eruit komen te zien. Dan wordt ook meer bekend over de maatregelen na 28 april.