Gezondheid

Zorgen om privacy corona-app: 'Nul vertrouwen in de capaciteiten van de overheid'

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde vorige week tijdens een persconferentie aan dat de politiek een app wil gaan inzetten in de strijd tegen corona. In de app moeten gebruikers mogelijk ook aangeven wat hun locatie is, maar daar heeft een groot gedeelte van de Nederlanders geen oren naar. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland.

Lees ook: Veel ideeën over corona-app ingestuurd na oproep ministerie

Zo wil 46 procent van de deelnemers tussen de 30 en 50 jaar oud, niet dat de overheid altijd maar weet waar ze zijn. Daar is 45 procent van de mensen van 30 jaar en jonger en 42 procent van de panelleden van 50 jaar en ouder het mee eens.

Ook wetenschappers waarschuwden al meteen nadat het ‘app-idee’ werd geopperd dat er ernstig gekeken moet worden naar het privacy-aspect. Kijk maar raak, reageert een van onze deelnemers, maar deze persoon heeft en houdt “nul vertrouwen in de capaciteiten van de overheid wat betreft privacy of dataveiligheid”.

Corona-app verplichten of niet?

Tussen de 32 en 37 procent van de panelleden kan het weinig schelen. Sterker nog: “Als het dit vreselijke virus uit de wereld helpt, doe ik er al te graag aan mee. Misschien is het zelfs beter om het verplicht te maken”. Als dát gebeurt, gooit weer een andere deelnemer ter plekke zijn of haar smartphone uit het raam. “Dan ga ik weer een vertrouwde ouderwetse Nokia gebruiken!”

Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid gaan geven over hoe de apps eruit komen te zien. Dan wordt ook meer bekend over de maatregelen na 28 april.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.