Politiek

Oprichter Jan Nagel wil opnieuw partijvoorzitter van 50PLUS worden

Een oude bekende heeft zich gemeld bij 50PLUS, de ouderenpartij waar het al lange tijd rommelt. Jan Nagel, een van de oprichters, wil opnieuw partijvoorzitter worden. Dat zei hij vrijdagavond in talkshow Op1.

Jan Nagel zat tot vorig jaar voor 50PLUS in de Eerste Kamer, eerder was hij jaren voorzitter van de partij. Hij zei lang geaarzeld te hebben om zich kandidaat te stellen. Na overleg met zijn kinderen en vooral zijn vrouw, die hem aanspoorde het te doen, heeft hij besloten om het inderdaad te gaan doen.

50PLUS verscheurd door ruzies

50PLUS wordt al jaren verscheurd door ruzies. In 2018 trad Geert Dales aan als voorzitter om rust te brengen, maar de afgelopen weken liepen de gemoederen toch weer op. Kopstukken binnen de ouderenpartij, waaronder Nagel, drongen aan op het vertrek van Dales. Alleen partijleider Henk Krol bleef hem steunen.

Lees ook: 50PLUS compleet ingestort in peiling na week van gedoe: nog maar 1 zetel

Uiteindelijk stapte Krol uit de partij en begon de Partij voor de Toekomst. Ook Dales en zijn medebestuurders besloten het bijltje erbij neer te leggen. Vrijdagavond sloot de aanmeldperiode voor mensen om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap en andere bestuursfuncties.

‘Stel bestuurlijke tuinkabouters’

Volgens Dales zijn er nu acht kandidaten voor het voorzitterschap en “nog een reeks kandidaten voor de andere bestuursvacatures”. Hij wenst Nagel veel succes, maar waarschuwde hem eerder deze week wel voor het in zijn ogen lage niveau van de kandidaten die zich hadden gemeld.

De scheidend voorzitter vreest dat straks “een stel bestuurlijke tuinkabouters zonder enig politiek benul” de dienst zouden uitmaken bij 50PLUS. Nagel zei in Op1 dat er wel degelijk capabele mensen tussen de kandidaten zitten.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders heeft geen behoefte aan partij kleiner dan vijf zetels

Een digitale ledenvergadering kiest op 1 augustus het nieuwe bestuur van 50PLUS. Dales verwacht veel deelnemers eraan, omdat alle leden makkelijk toegang hebben tot de stemming, veel meer dan op een partijcongres.

ANP