Misdaad

Uitgescholden homostel reageert geschokt op YouTube-interview met 15-jarige verdachte

De 15-jarige jongen die zich maandag heeft gemeld bij de politie en is aangehouden op verdenking van belediging van een homostel in Amsterdam, heeft een opmerkelijk interview gegeven aan de omstreden vlogger Youness Oaali.

Lees ook: Homostel in Amsterdam uitgescholden en bespuugd, belager gefilmd

Daarin zet hij zijn visie op het incident van afgelopen zondag uiteen, waarbij een homostel werd uitgescholden, bedreigd en bespuugd. “De mannen liepen hand in hand, kijken ons een beetje lang aan en zeiden iets over moslims. Een van hen zei: ‘Ze zijn geobsedeerd door ons’.” Daarop escaleerde de situatie, vertelt de 15-jarige jongen.

Ook vertelt de jongen dat hij zelf geen fysiek contact heeft gezocht met het stel. In plaats daarvan stelt hij zelf als eerste een duw te hebben ontvangen. “Ik heb ze wel uitgescholden in dat filmpje, maar dat komt ook omdat ik zelf zwart werd gemaakt.”

Slachtoffer spelen

Fabio Viana, een van de beledigde en bespuugde mannen, reageert tegenover Hart van Nederland met afschuw op het interview. “Het enige wat deze jongen nu doet, is het slachtoffer spelen”, aldus een geĆ«motioneerde Viana. “Als iemand hier slachtoffer is, dan ben ik het.”

Lees ook: 15-jarige jongen aangehouden voor beledigen homostel in Amsterdam

Daarnaast stelt Viana dat hij nooit had kunnen weten dat de jongens moslim zijn. “Hoe kan ik weten of de jongens van religie A of B zijn?”

Excuses maken aan homostel

De 15-jarige verdachte zegt dat hij zijn excuus aan zou willen bieden voor een aantal dingen die hij heeft gedaan. Daarop zegt Viana dat hij niet had moeten wegrennen, als hij een gesprek had gewild. “De politie heeft hem moeten zoeken en nu wil hij een gesprek?” vraagt de man zich hardop af. “Homofobie is echt een crime, dat moeten meer mensen beseffen”, besluit hij.

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht voor het bespugen van het stel en zoekt nog naar eventuele andere betrokkenen. “Het onderzoek loopt dus ook nog, we roepen alle betrokkenen op om zich te melden”, laat een woordvoerder van de politie aan Hart van Nederland weten.