Misdaad

Homostel in Amsterdam uitgescholden en bespuugd, belager gefilmd

Een homostel is zondag uitgescholden en bespuugd door een groepje jongeren. De mannen liepen hand in hand bij een filiaal van de Lidl in de Soerabajastraat in Amsterdam. Een jonge vrouw sprong ertussen en wist escalatie zo te voorkomen. Het stel is diep geraakt door het incident.

Daniel Schepers en Fabio Viana zijn dolgelukkig samen. Vorige week werd hun liefde bezegeld met een verloving, maar de feeststemming werd gister flink bedorven toen ze werden uitgescholden en bespuugd om het feit dat ze homoseksueel zijn.

‘Niet geaccepteerd’

Fabio verhuisde juist naar Nederland omdat homo’s hier volgens hem geaccepteerd worden. Hij is opgegroeid in Brazilië. “Maar homoseksualiteit wordt daar niet geaccepteerd, er is veel meer discriminatie dan hier.”

Toch is er ook in Nederland nog homohaat, merkten de mannen zondag. Bij de Lidl-supermarkt in Amsterdam werden ze door een groep jongens belaagd en door één van hen geduwd en uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’.

In gezicht gespuugd

Daniel en Fabio schakelden gelijk de politie in, maar toen die kwamen renden de jongens snel weg. “Later kwamen twee jongens van de groep terug en spuugden ze ons in het gezicht. Ik ruik die vieze lucht nog steeds”, aldus Fabio.

Lees ook: Scooterrijder bespuugt man en dochter na aanrijding

Om bewijs vast te leggen voor de politie, filmden de jonge mannen het incident. De beelden hebben ze ook openbaar gemaakt, in de hoop de daders op te sporen.

Reactie politie

Op de beelden is te zien hoe de homofobe jongen tekeer gaat. “Homootjes. Jullie zijn homo’s. Jullie kankermoeders”, roept hij. Na een tijdje wordt hij agressief en probeert hij het stel aan te vallen. Een jonge vrouw kan hem nog net tegenhouden.

De politie laat aan Hart van Nederland weten de zaak ‘serieus’ op te pakken. “Het filmpje heeft ons al via meerdere kanalen bereikt. Normaal is dit een klachtendelict en duurt het wat langer voordat je aangifte kan doen. We hebben ervoor gezorgd dat ze vandaag aangifte kunnen doen.”

Homostel: ‘Wij bijven hand in hand lopen’

Een dag later zijn Daniel en Fabio nog flink onder de indruk van het incident, maar ze laten zich niet intimideren. “Ik vind het echt absurd en voel me echt diep beledigd. Maar wij zijn niet bang en gaan gewoon weer naar de supermarkt. We gaan ook niet stoppen met hand in hand lopen”, aldus Fabio.

Vanwege het coronavirus is het stel ongerust over het bespugen. “Vanochtend begonnen we pas echt goed na te denken over dat spugen. We gaan daarom het advies opvolgen dat we krijgen van de politie”, aldus Daniel.