Gezondheid

Heel Italië in lockdown om coronavirus: dit betekent het voor Nederlanders

Premier Conte van Italië heeft vanwege het coronavirus reisbeperkingen voor heel het land aangekondigd. Dat betekent in het kort dat mensen alleen op pad mogen als dat strikt noodzakelijk is. De beperkingen golden eerder alleen voor het noorden, maar gelden morgen voor heel Italië.

Lees ook: Rutte roept op: ‘Stop met handen schudden om coronavirus’

Alle scholen en universiteiten blijven gesloten tot 3 april en sportevenementen worden opgeschort. De overkoepelende olympische Italiaanse organisatie CONI had eerder op de dag opgeroepen tenminste tot 3 april geen sportwedstrijden in het land meer te houden. De Italiaanse regering geeft met deze maatregel gehoor aan deze oproep.

Wat betekent de lockdown voor Nederlanders?

Reisbrancheorganisatie ANVR was nog niet op de hoogte van de maatregel, maar verklaart aan Hart van Nederland het voorschrift van Buitenlandse Zaken te volgen. Buitenlandse Zaken handhaaft op dit moment nog het advies om niet naar het noorden te reizen. Voor het grootste deel van de rest het land wordt aangegeven dat reizen kan, maar dat er wel veiligheidsrisico’s zijn.

Een woordvoerder van KLM laat weten nog niet officieel te zijn geïnformeerd en dat daarom vooralsnog de geplande vluchten naar Italië gewoon vertrekken.

Lees ook: Provincies Noord-Italië in quarantaine, doodse stilte op de straten

De Nederlandse Sammy-Jo Poot studeert in Vercelli, ten westen van Milaan. Ze verklaarde eerder aan Hart van Nederland dat de straten uitgestorven zijn. “Nu zien we hier alleen mensen die het ziekenhuis in moeten, of uit moeten.”

De studente legt uit dat ze alleen buiten haar zone mag reizen voor werk of noodgevallen, mits je kunt aantonen dat dat urgent is. “Anders mag je je regio niet uit.” Ook legt ze uit dat er een avondklok is tussen 6 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends. “Er is nog geen volledig huisarrest, je mag de straat nog op, maar eigenlijk moet je gewoon thuisblijven als bijvoorbeeld je werk dat toelaat.”

Sammy-Jo bevestigt aan Hart van Nederland dat deze maatregelen nu voor heel het land gelden. “Deze regels zijn nu voor heel Italië hetzelfde. Blijf binnen, ga niet naar buiten als dat niet nodig is.”