Gezondheid

Provincies Noord-Italië in quarantaine, doodse stilte op de straten

Sammy-Jo Poot studeert in Vercelli, Italië, ten westen van Milaan. Veertien provincies in het noorden van Italië zijn deels in quarantaine gezet wegens het coronavirus en dat betekent dat ongeveer 16 miljoen mensen geen kant op kunnen. Waaronder Sammy-Jo.

De straten zijn uitgestorven, wat natuurlijk niets voor Italië is. Een ontluisterend beeld, zo laat Sammy-Jo zien. “Nu zien we hier alleen mensen die het ziekenhuis in moeten, of uit moeten.”

“Blijf vooral binnen”, luidt het advies nu. Eerder werd, net als in Nederland, geadviseerd bepaalde situaties, zoals een bezoek aan het zwembad of de bioscoop, te vermijden. En: houd vooral een meter afstand van elkaar.

Waarschuwing

Maar volgens Sammy-Jo werd dat advies door Italianen veelal in de wind geslagen, en laat dat voor Nederland een waarschuwing zijn… “Mensen deden het niet, waardoor het virus heel snel verspreid is en waardoor het niet meer controleerbaar is en wij dus, sinds vandaag, met 16 miljoen mensen in quarantaine zijn gezet.”

Lees ook: Dit zijn alle besmettingen met het coronavirus in Nederland (met kaart)

Nederlanders die nu in Noord-Italië verblijven kunnen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds thuiskomen, maar wel wordt hen aangeraden om vooral de adviezen van lokale autoriteiten op te volgen. Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Noord-Italië verblijven, is onduidelijk.

KLM laat weten voorlopig nog te vliegen naar het gebied.