112

Groningen opnieuw opgeschrikt door aardbeving, dit keer een beving van 2,3 bij Startenhuizen

In Groningen heeft zondagochtend een aardbeving met een kracht van 2,3 plaatsgevonden. Het is de derde keer in een week tijd dat de provincie getroffen wordt door een aardschok.

Het epicentrum lag volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bij Startenhuizen. De schok gebeurde om 04.07 uur en werd een aantal minuten later opgevolgd door een kleine naschok van 0,9.

Dinsdag was er 6 kilometer noordelijker, bij Loppersum, een beving met een kracht van 2,7. Dat is tot nog toe de zwaarste aardbeving van het jaar. Donderdag was bij Siddeburen nog een schok van 1,8 en begin mei was bij Zijldijk een beving van 2,5.

Loppersum

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is er vooralsnog geen bijzondere reden voor aan te wijzen voor de bevingen. “De bevingen vinden plaats rondom Loppersum, daar waar de compactie en dus spanningsopbouw in de ondergrond het grootst is. Dit is een periode van verhoogde activiteit. Dat hebben we vaker gezien in het verleden”, aldus een woordvoerster.

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022 en wordt nu afgebouwd. “Dit betekent niet dat er geen bevingen zullen zijn. Dat is jarenlang gebeurd en er is al jarenlang veel activiteit onder de grond. Dat kan niet zomaar worden gestopt. Naar verwachting kan dat pas op lange termijn.”

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een bericht op Twitter weten mee te leven met de Groningers. “Van groot belang dat de versterkingsoperatie snel op orde komt”, aldus het ministerie.

Waker geworden door beving

Volgens RTV Noord zijn er Groningers wakker geworden door de beving. “De meldingen op de redactie komen onder andere uit ‘t Zandt, Middelstum en Loppersum. Volgens een paar van de meldingen voelde de beving minder heftig dan die in Loppersum, eerder deze week”, aldus de regionale omroep.

Lees ook: Aardbeving Loppersum harde klap voor inwoners: ‘Dacht dat ik er eindelijk vanaf was’

Vrijdag meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) dat na de schok bij Loppersum 833 schademeldingen aan huizen en gebouwen zijn binnengekomen. Ook waren er 11 meldingen van acuut onveilige situaties.

ANP