Politiek

Gesprekken over stikstof gaan verder na excuses Farmers Defense Force

De gesprekken tussen de boeren en het kabinet kunnen weer worden opgepakt. Het ministerie wil weer met het Landbouw Collectief om tafel nu de Farmers Defense Force (FDF) excuses heeft gemaakt voor de tekst die woensdag werd verspreid.

Lees ook: Farmers Defence Force zegt sorry: ‘verkeerde woorden’

De agrariërs die zijn verenigd in het Landbouw Collectief zouden woensdagmiddag in gesprek gaan met minister Schouten en premier Rutte. Dat gesprek werd afgeblazen toen bleek dat actiegroep FDF een persbericht had verspreid waar stond dat de landbouwsector werd “verraden als een Judas”.

Volgens de actievoerende boeren gebeurde dat door de “vleesbazen, zuivelbobo’s, voerboeren, bankiers en zelfs de gevestigde orde belangenbehartiging”, die allemaal bij het kabinet op bezoek konden komen.

Toch overstag

De andere organisaties in het Landbouw Collectief namen meteen afstand van de uitspraken. De FDF wilde eerst geen excuses aanbieden, maar ging woensdagavond toch overstag.

Lees ook: Geen excuses Farmers Defence Force na ‘Judas-verklaring’: Rutte en Schouten blazen stikstofberaad af

Nu dat is gebeurd, wil minister Schouten de gesprekken dus weer oppakken. “Maar het moet volstrekt duidelijk zijn dat het kabinet zelf bepaalt met wie wordt gesproken over de stikstofaanpak”, zegt haar woordvoerder.

Waarschijnlijk gaan de gesprekken vrijdag weer verder.