Politiek

Geen excuses Farmers Defence Force na 'Judas-verklaring': Rutte en Schouten blazen stikstofberaad af

Farmers Defence Force (FDF) weigert excuses voor de omstreden ‘Judas-verklaring’. Premier Rutte en landbouwminister Schouten hebben vanwege de dreigende tekst het overleg met het Landbouw Collectief over de stikstofcrisis opgeschort.

“Wij hebben het bericht bewust gestuurd, buiten het Landbouw Collectief om. Dat is een strategische keuze geweest”, aldus Mark van den Oever tegen De Telegraaf. “Wij willen uitstel van het stikstofoverleg en dat is nu gelukt.” Voor de opstelling van het kabinet heeft hij weinig respect. “Wij gebruiken soms harde woorden.”

Lees ook: Ondanks afblazen protest toch boeren met trekkers in Den Haag

Vlak voor een overleg tussen het Landbouw Collectief en het kabinet verscheen op internet een verklaring van de boerenactiegroep. De groep haalt hierin uit naar ‘vleesbazen, zuivelbobo’s, voerboeren, bankiers en gevestigde orde belangenbehartiging’ die buiten het collectief spreken met minister Carola Schouten ’om als een Judas de sector te verraden’.

De gehele verklaring luidt:

Geen verraad!

Bij FDF zijn sterke signalen binnengekomen dat Schouten de landbouw periferie op audiëntie roept. De vleesbazen, de zuivelbobo´s, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging: allemaal mogen ze binnen nu en een paar dagen langs komen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden.

Maar dat gaat deze keer niet ongestraft gebeuren!

Een ieder die de sector nu verraad, zal dat weten. FDF zal dat niet toestaan dat er om het Landbouw Collectief heen gedeald wordt. Dat we door onze eigen mensen verraden worden! Deze keer zal heel Nederland weten hoe en door wie de boeren worden verkocht en verhandeld. Dus: CFO’s, voorzitters, beleidsmedewerkers van onze landbouw periferie en iedereen die ten onrechte meent dat ie onze belangenbehartiger is: wees gewaarschuwd! Want een gewaarschuwd mens snapt dat zijn carrière en draagvlak onder de boeren daarna verpulverd is. Maak een deal met LNV en je bent out! Realiseer je dat je in dienst bent van de boeren en niet omgekeerd! Er is maar één club die de zaken voor de boeren regelt en dat zijn de boeren in het Landbouw Collectief zelf! Back off!!!

Bestuur FDF

5 februari 2020″

ANP