Opmerkelijk

Flip en zijn vrouw weer thuis na Westerdam-drama: 'Vrienden zijn als de dood dat ze wat oplopen'

Een groep Nederlandse passagiers van cruiseschip Westerdam is sinds maandagochtend weer terug in Nederland. Een van hen is Flip Knibbe. Hij zat samen met zijn vrouw en zoon op het cruisechip waar later een besmetting met het coronavirus werd geconstateerd.

Knibbe’s zoon keerde vorige week vrijdag al terug naar Nederland, nadat hij een brief met vluchtinformatie bezorgd kreeg op zijn hotelkamer. Zijn ouders bleven achter in de chaos. “We zaten in een heel stressvolle situatie. Alles was chaotisch”, vertelt Knibbe. Een belletje naar het noodnummer van de Nederlandse ambassade leverde niks op: “Niemand wist van iets.”

Lees ook: Minister Blok: raar als Nederland passagiers van ‘coronacruises’ zou ophalen

De wanhoop werd Knibbe en zijn vrouw te veel, waarna ze besloten op eigen gelegenheid het hotel te verlaten om via het vliegveld in Phnom Penh terug te reizen naar Nederland. “Ik was er klaar mee. We kregen tickets van de Holland-Amerika lijn en die bleken gewoon geldig, dus toen zijn we gegaan”, vertelt Knibbe.

Schandelijk

In tegenstelling tot andere Nederlandse passagiers heeft het gezin veel geluk gehad door de gok te wagen. “We hebben nog contact met mensen die daar zitten. Mensen proberen alsnog te vertrekken, maar worden dan weer op het vliegveld teruggestuurd naar het hotel”, vertelt hij. “Schandelijk, vind ik het.”

Lees ook: Moeten passagiers Westerdam niet in quarantaine?

“Mensen in Nederland worden helemaal gek gemaakt, maar je mag daar gewoon rondlopen in de stad”, legt Knibbe uit. Eenmaal terug in Nederland heeft het gezin zich netjes gemeld bij de GGD. Daar zijn ze negatief getest op het coronavirus, maar vallen ze nog wel onder de passieve monitoring. “Bij koorts, hoesten en benauwdheid moeten we direct contact opnemen met de GGD”.

Knibbe en zijn gezin voelen zich naar eigen zeggen prima. Ze zijn blij weer thuis te zijn, al staat niet iedereen te springen om hun terugkomst. “Naaste vrienden zijn als de dood dat ze wat oplopen.”

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders op dit moment nog in Cambodja zijn, of zijn doorgereisd naar andere landen.