Politiek

Transgenders willen excuses van overheid vanwege verplichte sterilisatie

Een groep transgenders wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan. Een van hen is Willemijn van Kempen, die als man geboren werd en zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden.

Van Kempen wil dat de overheid publiekelijk excuses maakt en krijgt daarbij steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland. “Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren”, zegt ze maandag tegen de Volkskrant.

De Limburgse zegt het niet alleen te doen voor de transgenders zoals zij, van wie de vruchtbaarheid en zelfbeschikking is “afgenomen”. Ze doet het ook voor degenen die vanwege de verplichte sterilisatie besloten om niet in transitie te gaan.

Lees ook: ‘Tranen en kippenvel tijdens ‘coming out’ van NikkieTutorials’

Transgenders willen ook compensatie

De initiatiefnemers willen behalve excuses ook compensatie en gaan daarom de Staat aansprakelijk stellen voor hun leed. “De eisen van sterilisatie en andere lichamelijke aanpassingen waren in strijd met internationale verdragsbepalingen en rechtsbeginselen.”

In Zweden is de overheid inmiddels overgegaan op het compenseren van transgenders, daar wordt 20.000 euro beschikbaar gesteld voor iedere getroffen persoon.

‘Vruchtbaarheid afgenomen’

Voor veel transgenders leek die eis een belemmering: voor de wijziging van de Transgenderwet in 2014 lieten jaarlijks gemiddeld 83 mensen het geslacht in hun paspoort aanpassen. In 2014 waren dat er 770. Sindsdien ligt het aantal rond de 540 aanpassingen per jaar.

Lees ook: Steeds meer aanmeldingen bij genderpoli’s, wachttijd is langer dan 100 weken

Van Kempen zegt dat ze  liever niet met haar verhaal naar buiten was gekomen, maar ze voelt zich verplicht. “Het liefst schik ik het in der minne met de staat. Maar ik doe wat nodig is. Ik ben geen opgever.”

ANP