Gezondheid

Steeds meer aanmeldingen bij genderpoli's, wachttijd is langer dan 100 weken

De wachtlijsten bij de verschillende genderpoli’s in Nederland zijn nog net zo lang als twee jaar geleden. “Wel is het aantal aanmeldingen in die twee jaar met 22 procent gestegen, dus als je het tegen elkaar wegstreept, zou je kunnen zeggen dat er wel enige verbetering is in de wachttijd”, zegt Lisa van Ginneken van Transvisie, een organisaties die opkomt voor de belangen van transgenders.

Mensen, die zich niet thuis voelen bij het geslacht dat ze mee geboren zijn, wachten nog altijd zo’n 111 weken voordat ze het medische traject in kunnen gaan.

Piek in aanmeldingen

Na de media-aandacht die er is voor de coming-out van NikkieTutorials,  zou je verwachten dat er mensen zijn die de stap nu sneller durven te nemen. “Het hangt natuurlijk van zo vreselijk veel factoren af. Er zijn heel veel stappen nodig om die ene grote stap te zetten. Maar meestal is er na media-aandacht wel een klein piekje te zien, dat is wel de verwachting. Mensen die ermee worstelen, durven dan misschien sneller. Daarnaast blijkt uit het chantage-verhaal rondom Nikkie, dat de maatschappelijke acceptatie nog ver te zoeken is. Daar zijn wij wel van geschrokken.”

De wereldberoemde visagiste Nikkie de Jager onthulde maandag in een video dat ze als jongen is geboren. Ze vertelt in het filmpje dat mensen haar hebben gechanteerd en haar verhaal naar de media wilden lekken. Daarom besloot ze het nieuws zelf met de wereld te delen.