Sport

Eredivisie op de schop door corona? 'Geen wedstrijden tegelijk, óók voetbal op maandag'

Wanneer de Eredivisie weer van start gaat, moet nog blijken. Maar als het seizoen wordt hervat, dan gebeurt dat zonder publiek én worden er geen wedstrijden tegelijk gespeeld. Dat zegt sportmarketeer Chris Woerts maandagavond in Veronica Inside.

“Iedere club krijgt een unieke speeltijd,” aldus Woerts. In het speelschema dat hij schetst, worden er op vrijdagavond op twee verschillende tijdstippen wedstrijden gespeeld. Ook op zaterdag zijn er twee duels, op zondag worden vier wedstrijden gespeeld.

Lees ook: Eredivisieclubs willen half september weer gaan voetballen

Voetbal op maandag?

Daarnaast is het de bedoeling dat er op maandagavond een wedstrijd wordt gevoetbald, al is dat volgens Woerts nog niet zeker. “De maandagwedstrijd zou eventueel ook nog naar de zaterdagmiddag kunnen gaan, naar 16.45 uur.”

Lees ook: AZ doet vergeefse gooi naar kampioenschap, KNVB wijst claim af

Er wordt weinig gevoetbald op de zaterdagmiddag, omdat het betaald voetbal de amateurs niet in de weg wil zitten. “De kantines lopen vol op zaterdagmiddag, die moeten het hebben van de baromzet. Als je dan op zaterdagmiddag Eredivisie uit gaat zenden, tsja.”

Speelschema zónder publiek

Dit wordt volgens de sportmarketeer het rooster voor Eredivisiewedstrijden, zolang er geen publiek aanwezig mag zijn:

Vrijdag: twee wedstrijden, om 18.30 uur en 20.45 uur.
Zaterdag: twee wedstrijden, om 18.30 uur en 21.00 uur.
Zondag: vier wedstrijden, om 12.15 uur, 14.30 uur, 16.45 uur en 20.00 uur.
Maandag: (mits deze doorgaat) één wedstrijd, om 20.00 uur.

Speelschema mét publiek

Woerts stelt dat het nieuwe speelschema intact blijft tot er weer met publiek gespeeld mag worden. In dat geval vervalt het bovenstaande schema en zal er weer volgens het oude bekende schema worden gevoetbald. Dat zou er zo uitzien:

Vrijdag: één wedstrijd, om 19.45 uur.
Zaterdag: vier wedstrijden, twee om 18.30 uur en twee om 21.00 uur.
Zondag: vier wedstrijden, om 12.15 uur, 14.30 uur, 16.45 uur en 20.00 uur.

‘Niks is nog definitief’

De KNVB kan de bovenstaande speelschema’s niet bevestigen. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat er op dit moment nog niet eens een startdatum bekend is. “Dus alles wat daar achter zit ook niet. Er is nog niks definitief.” Zodra de plannen concreet zijn, brengt de KNVB dat zelf naar buiten.