Sport

AZ doet vergeefse gooi naar kampioenschap, KNVB wijst claim af

AZ heeft van de KNVB te horen gekregen dat er niets verandert aan de verdeling van de Europese tickets. De club uit Alkmaar blijft tweede in de competitie en zal uitkomen in de tweede voorronde van de Champions League.

Een woordvoerder van de KNVB bevestigde tegen het ANP dat het door de Europese voetbalbond UEFA op de hoogte is gesteld van de correspondentie. In die brief, waar zakenblad Quote de hand op wist te leggen, claimt de club dat het de virtuele kampioen van de Eredivisie is op basis van een beter onderling resultaat in de duels met Ajax.

Niet solidair

Veronica Inside-presentator Wilfred Genee zegt tegenover Shownieuws dat hij niet verwacht dat AZ zijn zin krijgt. “De bond bepaalt uiteindelijk, dus ik kan me niet voorstellen dat ze een kans maken. Of AZ moet naar het CAS-tribunaal gaan en daar in hoger beroep.”

Daarnaast vindt Genee de actie van de Alkmaarders niet van solidariteit getuigen. “Vanmiddag zat AZ samen met Ajax, Feyenoord en PSV samen rondom de tafel over plannen wat betreft de solidariteitsbijdrage, en dan wordt dat niet door ze besproken. Had dan tegen Ajax gezegd: we zijn er nog wel mee bezig, weet dat.”

Lees ook: Besluit KNVB: Ajax eerste maar niet kampioen, Utrecht valt buiten de boot

Doelsaldo

“De UEFA heeft ons geattendeerd op die brief en AZ doorverwezen naar de KNVB. Wij hebben de club laten weten dat er niets veranderd. De rangschikking en verdeling van de Europese tickets blijft zoals die eerder is vastgesteld”, aldus de woordvoerder.

Bij het besluit om de Eredivisie voortijdig te beëindigen vanwege de coronacrisis is Ajax als nummer één aangewezen vanwege het betere doelsaldo.

Tekst/foto: ANP/Redactie