Gezondheid

EasyJet-personeel wil niet naar coronagebieden: 'Je mag niet weigeren anders word je ontslagen'

Personeel van easyJet maakt zich grote zorgen omdat ze naar coronagebied moeten vliegen, zoals Noord-Italië. Een van hun stewards zegt zelfs tegen Hart van Nederland dat ze worden gedwongen. Als werknemers weigeren, wordt er volgens hem gedreigd met ontslag.

Volgens de steward heeft easyJet twee gezichten. Voor de buitenwereld wordt volgens hem gedaan alsof alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om passagiers en bemanningsleden te beschermen tegen het virus. “Maar van binnen gaat het alleen maar om de dienstregeling eigenlijk door te laten gaan,” vertelt de man.

‘Angstcultuur’

Hij heeft kritiek op het beleid van de budgetmaatschappij. “Onze vluchten gaan vaak via verschillende plaatsen, bijvoorbeeld Amsterdam-Milaan en dan Milaan-Londen bijvoorbeeld. Tussendoor wordt het vliegtuig bij ons niet schoongemaakt.”

Lees ook: Kabinet: reis alleen naar Noord-Italië als dat echt nodig is

In chatberichten die in bezit zijn van Hart van Nederland delen medewerkers hun zorgen over het nieuwe coronavirus. Veel medewerkers durven het niet openlijk met hun baas te delen, ook als ze zich ziek voelen. “Dan hebben we het over bemanningsleden die nog geen vast contract hebben. Die durven zich niet ziek te melden, ook als ze ziekteverschijnselen hebben.”

De medewerker spreekt over een angstige cultuur bij easyJet. “We hebben gehoord van onze bazen dat je je niet ziek mag melden, anders wordt je rooster geblokkeerd en wordt je op staande voet ontslagen.”

EasyJet ontkent

In een schriftelijke reactie ontkent easyJet dat personeel onder druk wordt gezet om te vliegen, op straffe van ontslag. “Dit is niet waar. We bieden ondersteuning bij vragen van bemanningsleden over Covid-19 geven informatie op ons intranet.”

Lees ook: Man met coronavirus zit in container bij brandweerkazerne Hoofddorp

Bij de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hebben meerdere werknemers al hun zorgen geuit, vertelt sectiebestuurder Ron Sneijder. “Wij begrijpen de zorgen van het personeel. EasyJet weet dat wij 100 procent achter onze crew staan als ze niet naar bepaalde bestemmingen willen vliegen.”

Tegelijk heeft Sneijder nog geen indicatie dat easyJet daadwerkelijk medewerkers ontslaat of plannen heeft om dat te doen. “In het contract van medewerkers staat een regeling dat als zij zich ‘unfit’ voelen, zich gewoon ziek kunnen melden. “Dat kan dus ook zijn voor mensen die onder hoge stress staan,” aldus Sneijder.

Bekijk de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Dagelijks contact

De steward luidt nu bij Hart van Nederland de noodklok in de hoop dat easyJet zijn vluchten naar de risicogebieden zal staken. De vliegmaatschappij zegt de situatie nauw in de gaten te houden.

“We blijven ook nauw samenwerken met de autoriteiten en volgen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de EASA om de gezondheid en het welzijn van onze mensen en passagiers te waarborgen”, laat het bedrijf weten.

Sneijder van VNC geeft aan dat ook zij vrijwel dagelijks contact hebben met easyJet in het kader van het coronavirus, en hoe hier het best op te reageren.