Gezondheid

Kabinet: reis alleen naar Noord-Italië als dat echt nodig is

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië aangescherpt. Het ministerie raadt Nederlanders af naar het gebied, waar het coronavirus om zich heen grijpt, af te reizen als dat niet noodzakelijk is.

Het departement doet dat op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat “zo snel mogelijk” een strenger reisadvies wilde. Anders dreigt het dweilen met de kraan open te worden, zei het hoofd Infectieziekten van het instituut dinsdag tijdens een gesprek met Kamerleden.

Tot dusver gold het advies van het ministerie om alleen af te reizen als dat nodig is, het ‘oranje’ reisadvies, alleen voor een klein gebied ten zuiden van Milaan. Dat is nu uitgebreid tot heel Noord-Italië, inclusief bijvoorbeeld Genua en Bologna. Overigens betekent dit oranje advies niet dat mensen die hun reis dan maar af lasten, hun geld terug terugkrijgen. Dat gebeurt alleen bij een negatief reisadvies: kleurcode rood.

Lees ook: Aantal besmettingen met coronavirus in Nederland stijgt tot 23

Een aantal gemeenten in Noord-Italië die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak van het virus kunnen beter helemaal gemeden worden, adviseert Buitenlandse Zaken.

Sommige verzekeraars vergoeden een reis die wordt afgezegd vanwege een ‘oranje’ reisadvies.

Italië is van alle Europese landen het zwaarst getroffen door het virus. Het grijpt vooral in het noorden van het land om zich heen.

ANP/redactie