Politiek

Aantal besmettingen met coronavirus in Nederland stijgt tot 23

Het aantal aangetoonde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is toegenomen tot 23. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn vijf nieuwe gevallen gemeld. De mensen die het virus hebben opgelopen, zitten thuis in quarantaine.

Bijna alle Nederlanders bij wie het coronavirus is vastgesteld, zijn in Noord-Italië geweest óf gezinsleden van mensen bij wie het virus al was vastgesteld. “Van enkele patiënten is de bron van de besmetting nog onbekend. Dit is nog in onderzoek”, laat het RIVM weten.

Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden?

De meldingen zijn maandag binnengekomen bij het RIVM. Het instituut maakt dagelijks bekend hoeveel mensen in het land positief zijn getest op het virus. Op de website is een teller geplaatst waarmee het aantal besmettingen wordt bijgehouden, zei minister Bruins.

Hij had dinsdagochtend met premier Rutte en andere kabinetsleden een crisisoverleg, waarbij ook het RIVM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aanschoven. Dat overleg leidde niet tot extra maatregelen.

“We zitten in de fase waarbij we vooral de ziekte indammen. Als het groter wordt, gaan we nadenken over vervolgscenario’s”, zei premier Rutte. “We proberen zo lang mogelijk in de indamfase te blijven.”

Geen regionale centra

In alle geconstateerde gevallen doen de GGD’en contactonderzoek: ze inventariseren met wie een patiënt allemaal in aanraking is geweest. Die mensen moeten zich melden als ze klachten krijgen. Het virus veroorzaakt luchtwegklachten. Mensen die het hebben opgelopen, hoesten of zijn kortademig en krijgen koorts.

Duizenden huisartsen zouden liever zien dat mensen met klachten zich melden in speciale regionale centra. Minister Bruins heeft gezegd dat hij niets met die oproep gaat doen.

Lees ook: Minister Bruins: ‘Ik ga geen regionale corona-centra instellen’

ANP/Redactie