Politiek

Minister Bruins: 'Ik ga geen regionale corona-centra instellen'

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ziet niets in de oproep van huisartsen om regionale ‘corona-centra’ te openen waar mogelijke patiënten kunnen worden gecheckt. Dat zegt hij dinsdag tegen Hart van Nederland.

Duizenden huisartsen pleiten voor deze centra in een brief aan de minister, maar Bruins legt het plan dus naast zich neer. Volgens hem zijn regionale corona-centra niet nodig. “We hebben al regionale overleggen waarbij ook huisartsen aansluiten. Ik ga geen nieuwe organisatiestructuur oprichten.”

Lees ook: Huisartsen vrezen voor verspreiding coronavirus, willen regionale centra

De minister zegt veel waardering te hebben voor de bergen werk die de dokters verzetten. Met het speciale telefoonnummer voor vragen over het coronavirus hoopt Bruins dat de huisartsen het iets minder druk krijgen.

Bezorgd om patiënten

De open brief van het actiecomité Huisarts van de Toekomst is in korte tijd al door meer dan 3000 mensen ondertekend. Ze maken zich zorgen over hun eigen veiligheid en die van hun patiënten.

Lees ook: Aantal besmettingen met coronavirus in Nederland stijgt tot 24

Zo zitten mensen met griepverschijnselen en mensen met andere klachten bij elkaar in de wachtruimte. Als een van die patiënten toch besmet is met het coronavirus is dat een grote bedreiging voor de gezondheid van anderen.

Regionale corona-centra zouden de extra werkdruk voor huisartsen kunnen verlichten, denken de ondertekenaars van de brief. Zo kunnen ze zich naar eigen zeggen focussen op de patiënten met andere klachten.