Politiek

Huisartsen vrezen voor verspreiding coronavirus, willen regionale centra

Duizenden huisartsen hebben een open brief ondertekend waarin ze hun zorgen uitten over de aanpak van het coronavirus. Ze vrezen voor een verdere verspreiding van de ziekte.

De dokters schrijven aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg dat er niet genoeg beschermingsmaterialen beschikbaar zijn. Ze willen dat het kabinet meer maatregelen om hun patiënten te beschermen. Inmiddels is de brief al meer dan 3000 keer is ondertekend.

Lees ook: Premier Rutte roept crisisteam kabinet bijeen vanwege coronavirus

Besmettingen in wachtkamer

Huisarts Kasper Maltha uit Nijmegen is een van de opstellers van de brief. Hij hoopt dat het kabinet snel maatregelen neemt anders vreest hij op besmettingen in de wachtkamer van de huisartsenpost.

“We maken ons niet zozeer zorgen over onszelf, maar over ouderen en bijvoorbeeld patiënten met hart- en vaatziekten”, vertelt Maltha aan Hart van Nederland. “We willen het liefste iedereen met luchtwegproblemen een mondkapje geven, maar veel dokters hebben daarvoor te weinig materialen.”

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

Regionale centra

Afgelopen dagen zagen de dokters een explosieve stijging van het aantal vragen over het coronavirus. “Daar komt nog bij dat patiënten alleen thuis kunnen worden onderzocht, wat teveel tijd kost”, schrijven ze. “Tijd die wij niet hebben.” In een groot deel van Nederland is er een huisartsentekort.

In de open brief wordt de overheid opgeroepen om regionale centra op te zetten waar mogelijke coronapatiënten veilig en op een verantwoorde wijze kunnen worden onderzocht. Ook zouden huisartsen die over te weinig beschermingsmaterialen beschikken patiënten direct naar het ziekenhuis of de GGD moeten kunnen sturen.