'Draagvlak voor traditionele Zwarte Piet flink gezakt’

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan vorig jaar vlak voor de intocht. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat lag vorig jaar nog 71 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 29.000 leden van het Opiniepanel.

Veel mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, vinden dat de traditionele Piet moet worden vervangen door zogenoemde roetveegpieten. Zulke Pieten zijn sinds vorig jaar in het Sinterklaasjournaal te zien. Vorig jaar vond de meerderheid dat onacceptabel, nu zijn de meningen daarover verdeeld. 47 procent vindt het wel acceptabel dat er alleen pieten met zwarte vegen op het gezicht te zien zijn, 43 procent vindt van niet.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet gaat demonsteren in Venlo tegen grijze piet

Coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen mag er dit jaar maar een beperkt aantal mensen thuis aanschuiven om de verjaardag van de Sint te vieren. Bijna een op de tien mensen zegt dat ze die regel gaan overtreden. Dit vooral omdat ze niet willen kiezen tussen hun kinderen of kleinkinderen.

Zaterdag is het dan zo ver, Sinterklaas komt dan aan in Nederland. Door het coronavirus gaat de intocht van de goedheiligman er dit jaar drastisch anders uitzien. Zo gaan vrijwel alle sinterklaasoptochten dit jaar niet door, hierdoor zal het feestje vooral in huiselijk kring worden gevierd. Hart van Nederland is benieuwd naar hoe jullie het vieren. Ga jij dit weekend wel bij een intocht kijken of vier je het thuis? Stuur zaterdag een video of een foto naar Hart@talpanetwork.com en wie weet zie jij jezelf terug in de uitzending.