Dieren

Dolfijn Zafar inmiddels het zeegat uit

De dolfijn die zaterdag met een schip naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam zwom, is inmiddels weer op open zee. Met bootjes wordt het dier zo ver mogelijk geleid in de hoop dat ie op zee blijft en niet terug de sluizen in zwemt.

Het werd een hele operatie. Het schip waar de dolfijn in de buurt bleef, is zondagmiddag vanaf Amsterdam over het Noordzeekanaal richting de sluizen van IJmuiden terug gegaan. De hoop was dat de dolfijn het schip zou blijven volgen tot in open zee. Deze operatie is uiteindelijk in de loop van zondagavond gelukt.

Het dier wordt vaker gespot bij schepen, vooral voor de Franse kust. Nu was het zeilend vrachtschip zijn ‘maatje’ en zwom hij zaterdag mee de Amsterdamse haven in. Pogingen om hem daar weg te lokken, mislukten.

Lees ook: Opnieuw poging om dolfijn Zafar richting Noordzee te loodsen

Begeleiden dolfijn

“We hebben vandaag heel hard gewerkt aan een oplossing”, laat woordvoerder Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn weten. Het vrachtschip zou eigenlijk de komende dagen in Amsterdam blijven om lading te lossen. Maar vanwege de dolfijn ging schip en bemanning met een sleepboot toch terug naar zee.

Het ging om een tocht van een uur heen en een uur terug. “Iedereen werkte zo goed mee”, zegt Van den Berg. “Echt fantastisch.”

Lees ook: Brutale dolfijn zwemt van Frankrijk mee met vrachtschip naar Amsterdam

‘Pittige klus’

Het was nog niet zo makkelijk om de dolfijn door de sluizen te krijgen. Het leek erop dat het dier bij een ander schip wilde aanhaken dat weer landinwaarts voer. Er moest alles op alles worden ingezet om de dolfijn weer terug te lokken. “Een pittige klus ja”, aldus Van den Berg. “Maar uiteindelijk is het gelukt.”

Zodra de dolfijn vrij in open zee zwemt, gaat het vrachtschip weer terug naar Amsterdam om de lading te lossen.