Dieren

Dierentuinen lopen al hun inkomsten mis, maar de verzorging van dieren moet doorgaan

Bij de dierentuinen in ons land komt vanwege de corona-maatregelen al twee weken lang geen cent binnen. Maar ondertussen moeten de dieren natuurlijk wel gewoon gevoerd worden. Bij Zoo Veldhoven staat het water nu al aan de lippen, vertelt eigenaar Richard Loomans. “Het moet geen twee maanden duren.”

Volg de laatste ontwikkelingen over de coronacrisis in ons liveblog

Zo’n 1500 voornamelijk exotische vogels, 45 ringstaartmaki’s, zebra’s en alpaca’s eten gezamenlijk heel wat weg, vertelt Richard. “Per jaar zijn we daar meer dan een ton aan kwijt. Daarnaast hebben we iedere maand 20 tot 25 duizend euro aan personeelskosten. Onze hele omzet valt weg, en omdat we een private dierentuin zijn moeten we alles zelf bekostigen. Ja, we maken aanspraak op die tegemoetkoming van 4000 euro. Ze zouden ons net zo goed drie appels kunnen geven.”

Inmiddels werkt de directie van Zoo Veldhoven grotendeels vanuit huis en het horecapersoneel heeft tijdelijk niets te doen. Alleen de verzorgers en enkele vrijwilligers zijn aanwezig, zodat de dieren geen last hebben van de coronacrisis.

“Ik denk dat we het hele seizoen moeten vergeten”, aldus Richard. “In een normaal jaar trekken we zo’n 80 duizend bezoekers, nu zal ik blij zijn als het op 10 duizend uitkomt. Mensen gaan echt niet massaal de drukte opzoeken, ook als het straks weer mag. Het is niet een kwestie van ‘als het nog zo en zo lang duurt komen we in de problemen’, we komen gegarandeerd in de problemen.”

Lees ook: Coronacrisis desastreus voor Stichting AAP

Leeg park tijdens echt dierentuinweer

Voor een grotere dierentuin als Ouwehands Dierenpark in Rhenen is de nood minder hoog, maar ook daar is de situatie volgens directeur Robin de Lange zorgelijk. Tijdens een rondje door zijn dierentuin valt meteen op dat het behalve de dieren helemaal leeg is. “Ik ben nu 16 jaar directeur, maar dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Vanzelfsprekend word je daar niet blij van.”

Ook in Rhenen zijn het vooral verzorgers die nog rondlopen, samen met mensen van de technische dienst. “Andere medewerkers doen klusjes als schilderen, of schoonmaken, uiteraard wel in isolatie. Alles om te zorgen dat we klaar zijn, wanneer de poorten straks weer open gaan. Verder gaat het leven in de dierentuin natuurlijk gewoon verder. Er zijn ringstaartmaki’s geboren, er worden nestjes gebouwd. En natuurlijk houden we de panda’s in de gaten, we hopen eind april meer te weten over een eventuele zwangerschap.”

Lees ook: Reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark hebben gepaard

De directeur houdt er rekening mee dat de sluiting nog wel even duurt. “Maar ik hoop en verwacht dat we in de zomer weer open kunnen. Als je ziet hoe lekker het nu buiten is, echt dierentuinweer, dan doet het extra pijn.”

Cruciaal beroep

Volgens directeur Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waar onder meer Ouwehands Dierenpark bij is aangesloten, is de impact van de sluitingen uiteraard groot. “Vroeger lag de piek in de zomer, maar tegenwoordig zijn het voorjaar en het najaar de drukste seizoenen. Het weer van de laatste tijd zou de dierentuinen normaal gesproken enorm veel bezoekers hebben gebracht. Maar de grootste zorg is natuurlijk de gezondheid van het personeel en de dieren.”

De dierentuinen lobbyen samen met onder meer de dierenambulance en Stichting AAP om toch aan de lijst van vitale beroepen toegevoegd te worden. “Personeel kan in de problemen komen, bijvoorbeeld als je niet terecht kunt bij de kinderopvang. Je hebt er specifieke ervaring voor nodig. Als je bijvoorbeeld olifanten verzorgt, is dat een taak die je niet even kunt laten doen door iemand die toevallig vlakbij woont. En iemand die de olifanten doet, kan misschien ook de vlindertuin bijhouden, maar die persoon heeft ook niet de kennis over alle andere dieren.”

De dierentuinen kijken nu vooral uit naar het moment dat de deuren weer worden geopend. “Er is straks natuurlijk een enorme behoefte om erop uit te gaan, maar daar moeten we wel plannen voor maken. Je wilt geen wachtrijen voor de entree of bij een binnenlocatie.”

Foto: ANP