Dieren

Dierenpark Amersfoort maakt herdenkingsplek voor doodgeschoten chimpansees

Dierenpark Amersfoort wil een herdenkingsplek inrichten voor de twee ontsnapte chimpansees die twee weken geleden werden doodgeschoten, meldt een medewerker van de dierentuin op Facebook.

In eerste instantie komt er een tijdelijke plek waar bezoekers en medewerkers de dieren kunnen herdenken. Maar uiteindelijk moet er een definitieve herdenkingsplek komen “waarbij iedereen stil kan staan bij deze toch iconische dieren van ons park en de gebeurtenis om het een plekje te kunnen geven”, aldus dierenverzorger Willem Verdonck.

Lees ook: Waarom werden de chimpansees in DierenPark Amersfoort doodgeschoten en niet verdoofd?

Fans van de dieren gaven vorige week al aan een gedenkplek voor de beesten te willen inrichten. Ze zamelden geld in om dit voor elkaar te krijgen. “Het moet een eerbetoon worden aan Mike en Karibuna, zodat we ze niet vergeten”, vertelde initiatiefneemster Narda aan Hart van Nederland.

Chimpansees ontsnapt

De twee mannelijke chimpansees Mike en Karibuna werden doodgeschoten nadat ze waren ontsnapt uit hun verblijf. De twee apen vertoonden volgens de dierentuin “imponerend gedrag”. Niemand in de dierentuin raakte gewond.

Lees ook: DierenPark Amersfoort rouwt om doodgeschoten chimpansees

De dood van de apen leidde tot veel beroering. Vorige week werd een condoleanceregister geopend dat door honderden mensen werd getekend. Meerdere dierenrechtenorganisaties vinden het doodschieten van de dieren wreed en onaanvaardbaar en eisen een onafhankelijk onderzoek.

ANP