'Coronavirus gaat ook woningmarkt raken'

De uitbraak van het nieuwe coronavirus kan ook de woningmarkt gaan beïnvloeden. Dat laat de Vereniging Eigen Huis (VEH) weten na de strenge maatregelen die donderdag door het kabinet zijn aangekondigd.

Volgens de belangenorganisatie zal de woningmarkt niet buiten schot blijven als de maatregelen lang aanhouden. Daarnaast kunnen nieuwbouwprojecten vertraging oplopen als werknemers uitvallen of bouwmaterialen niet meer worden aangeleverd.

Open Huizen Dag afgeblazen

De negatieve gevolgen van de corona-pandemie op de economie zijn al zichtbaar, vooral doordat het reisverkeer in veel landen wordt stilgelegd, winkels en bedrijven sluiten en aandelenbeurzen dalen. De VEH verwacht dat het consumentenvertrouwen hierdoor omlaag zal gaan.

Maar op dit moment is volgens de organisatie nog niet merkbaar of kopers afzien van het kopen van een huis. Ook zijn er geen aanwijzingen dat bezichtigingen, woningtaxaties, verbouwingen of de overdracht bij de notaris worden afgezegd. Wel is de Open Huizen Dag op 28 maart al afgelast.

Lees ook: Maatregelen tegen coronavirus: thuisblijven bij verkoudheid en evenementen afgelast

Nieuwbouw peperduur

De woningmarkt kampte de laatste tijd juist met een grote krapte, onder meer door een groot tekort aan nieuwbouwwoningen. Nieuwbouw is hierdoor peperduur. Ook is er voor huizenzoekers steeds minder keuze uit bestaande woningen en gaan de woningprijzen al lange tijd snel omhoog.

Lees ook: Nieuwe huizen worden duurder en duurder en duurder…

De hypotheekrente blijft naar verwachting wel nog een lange tijd laag, ondanks dat de Europese Centrale Bank donderdag geen verdere rentedaling heeft aangekondigd.

ANP