Nieuwe huizen worden duurder en duurder en duurder…

Nieuwbouwwoningen worden snel flink duurder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat nieuwgebouwde huizen in het tweede kwartaal van 2019 ongeveer zestien procent duurder waren dan een jaar eerder. Het gebeurd niet vaak dat nieuwe huizen zo snel zo veel duurder worden.

Er is ook goed nieuws. Bestaande huizen werden ook duurder maar de stijging neemt wel af. Iemand die een bestaande koopwoning kocht was in het tweede kwartaal 2019 ruim 7 procent duurder uit dan een jaar eerder. Als we kijken naar een rekenvoorbeeld: een koopwoning die in 2018 voor 180.000 euro werd verkocht, was in 2019 een kleine 193.000 euro waard.

Als je alle cijfers bij elkaar pakt dan kom je uit op een gemiddelde stijging van 8,3 procent voor alle woningen die in april, mei en juni werden verkocht. Een huis dat in 2018 voor 180.000 euro van eigenaar wisselde, bracht dit jaar bijna 195.000 euro op.

Oorzaak van de stijging

De bouw heeft steeds meer moeite om goed personeel aan te trekken en dat werkt door op de prijzen van nieuwbouw, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Verder blijven de prijzen stijgen door de krapte op de woningmarkt. Nieuwbouwhuizen kunnen daar bovenop ook duurder worden door stijgende grondprijzen en bouwkosten.

De stijging van de prijzen is niet nieuw. Volgens het CBS stijgen de prijzen al vierenhalf jaar achter elkaar. Dat zie je ook in de onderstaande grafiek:

In Hongarije gaat het echt hard

In Nederland steeg de prijs voor een koopwoning met gemiddeld 8,3 procent. Daarmee staan we hoog in Europa maar zeker niet in de top 3. In Hongarije gaat het echt hard. Daar steeg de gemiddelde huizenprijs in een jaar tijd met maar liefst 14 procent. Ook in Luxemburg (+11,4 procent) en Kroatië (+10,4 procent) ging het hard.

In de hele Europese Unie worden huizen steeds duurder. Behalve in Italië, dat is het enige land waar woningen een klein beetje goedkoper werden tussen het tweede kwartaal van 2018 en het tweede kwartaal van 2019.