Gezondheid

LIVEBLOG | Voor het eerst zit elke regio boven signaalwaarde coronavirus

Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van zondag 4 oktober.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 4.007
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 810
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 163
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.454
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:50 – Voor het eerst zit elke regio boven signaalwaarde coronavirus

Alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland hadden tussen zaterdagochtend en zondagochtend zo veel positieve coronatests dat ze boven de zogenoemde signaalwaarde op het coronadashboard uitkwamen. Het is de eerste dag ooit waarop elke regio boven die grens eindigde. De afgelopen weken was er elke dag minstens één gebied dat nog onder de grens bleef, meestal Zeeland en Zuid-Limburg.

De signaalwaarde is tussen de eerste en de tweede coronagolf vastgesteld door de overheid. Als het aantal besmettingen in een gebied stijgt tot boven de 7 per 100.000 inwoners, zouden maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In meer dan de helft van het land zijn al zulke beperkingen ingesteld.

Update 16:36 – Tijdelijke opnamestop op ic-afdelingen ziekenhuis Beverwijk

Uit voorzorg worden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen op de afdelingen intensive care (ic) en in het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (RKZ). Aanleiding is het toenemend aantal medewerkers op deze afdelingen dat besmet is met het coronavirus.

“We nemen het zekere voor het onzekere en laten alle collega’s en patiënten van de betreffende afdelingen testen. We doen dit om met voldoende medewerkers, veilige zorg aan onze patiënten op de ic te kunnen blijven bieden”, stelt Peter van Barneveld, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het RKZ:

De maatregelen gelden voor de komende 24 uur. Maandag overlegt het crisisbeleidsteam over de situatie. Dan worden mogelijk andere maatregelen besproken.

Update 14:30 – Voor het eerst meer dan 4.000 besmettingen

Bij gezondheidsdienst RIVM zijn in de afgelopen dag 4.007 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is voor het eerst dat dit aantal de 4.000 passeert. Zaterdag werden er nog 3.972 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat getal is inmiddels met 1 naar beneden bijgesteld.

In de gemeente Amsterdam nam het aantal besmettingen (457) het meest toe, gevolgd door Rotterdam (267) en Den Haag (256). Zaterdag nam het aantal nieuwe gevallen in Groningen en Tilburg snel toe, maar die stijging heeft zondag niet doorgezet in de twee steden.

Het aantal bevestigde coronadoden nam sinds zaterdag met vijf toe. Zaterdag werden nog 21 dodelijke slachtoffers van de pandemie gemeld. Sterfgevallen worden overigens soms wel met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Update 13:58- Herdenking Bijlmerramp anders dan normaal

Het is 28 jaar geleden dat in Amsterdam een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op twee flats in de Bijlmer. Daarbij vielen zeker 39 doden op de grond. Ook drie bemanningsleden en de enige passagier van de Boeing kwamen om. In verband met de corona-uitbraak is de herdenking dit jaar anders dan normaal

Het bestuur van de stichting die de herdenking organiseert vraagt nabestaanden, bewoners en andere belangstellenden om de slachtoffers dit jaar op een eigen wijze te herdenken. Zij kunnen de hele dag langsgaan of bloemen leggen bij zogenoemde ‘de boom die alles zag’, midden in het voormalige rampgebied.

Om 18.35 uur, het tijdstip waarop het vliegtuig zich in de flats boorde, wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Daarna legt het bestuur kransen en bloemen. De organisatie vraagt iedereen die het monument bezoekt om anderhalve meter afstand te houden en geen handen te schudden.

Update 11:18 – Tientallen boetes voor illegale feesten bij Haarlem

De politie in de regio Haarlem heeft afgelopen nacht twee illegale feesten gestopt. In een bunker bij de Westbroekerplas in Velserbroek waren tientallen mensen aan het feesten. Agenten hebben van zoveel mogelijk mensen hun gegevens opgenomen, zij kunnen een boete verwachten. Dat geldt ook voor de twintig mensen op een feest bij een viaduct aan de Haarlemmerstraatweg bij Haarlemmerliede.

Update 10:45 – ME beëindigt illegaal feest in Weert

De Mobiele Eenheid heeft zondagochtend een einde gemaakt aan een illegaal feest in Weert. Zo’n honderd mensen vierden feest in en rondom een bedrijfsloods aan de Vliesvenweg, op een bedrijventerrein buiten de Limburgse plaats. Meerdere feestvierders zijn opgepakt.

Bekijk hier de beelden van de ontruiming

Update 10:35 – 600 mensen naar kerkdienst in Staphorst

Zo’n 600 mensen volgen zondagochtend een kerkdienst van de Hersteld Hervormde Kerk in het Overijsselse Staphorst. Samenkomsten van dergelijke grootte zijn verboden vanwege de coronamaatregelen, maar voor religieuze bijeenkomsten geldt een uitzondering. Toch is het niet verstandig om zoveel mensen bij elkaar te laten komen, vindt de lokale CDA.

Het kerkgebouw De Hoeksteen, waar de dienst elke zondag plaatsvindt, is een van de grootste kerkgebouwen van Nederland. Er passen normaal 3.000 mensen in. De kerkdienst wordt nu opgedeeld in drie kerkdiensten met 600 personen. Bezoekers kunnen zo afstand houden en moeten via acht verschillende ingangen naar binnen en naar buiten.

“Geloofsbijeenkomsten met 600 personen kunnen grondwettelijk niet verboden worden”, schrijft het CDA in Staphorst in een reactie. “Maar kerken hebben wel een verantwoordelijkheid en moeten de grens van wat mag niet opzoeken. Het gaat er niet om wat wettelijk wel en niet mag, maar om de gezondheid van bezoekers en degenen met wie die bezoekers vervolgens in contact komen.”

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt al weken flink op. De Protestantse Kerk roept de kerkelijke gemeenschap daarom op om in ieder geval niet samen te zingen. “De inzet van maximaal vijf voorzangers met een minimale afstand van vijf meter ten opzichte van de overige kerkgangers blijft een alternatief. Met de gemeente zacht zingen raden wij af.”

Update 09:30 – Veel steun voor mondkapjesadvies van kabinet

Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) steunt het dringende advies van het kabinet om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. 17 procent van de ondervraagden zei al een mondneusmasker te dragen voordat premier Mark Rutte de oproep deed.

Ruim een derde van de deelnemers vindt het advies geen goed idee, een kwart geeft aan publieke ruimtes liever te vermijden. Vooral kiezers van Forum voor Democratie (58 procent) en PVV (48 procent) ontwijken dat soort plekken. Onder GroenLinks-stemmers is er duidelijk minder angst: slechts 5 procent van hen mijdt openbare binnenruimtes.

Meer mensen zijn bang om besmet te raken dan afgelopen zomer. In juli dacht 9 procent van de Nederlanders nog dat de kans om het virus op te lopen groot was, nu is dat percentage verdubbeld. Toch is de angst nog altijd niet zo groot als vlak na het begin van de coronacrisis: in maart dacht 38 procent dat de kans om het virus te krijgen groot was.