Gezondheid

Coronavirus in Europa: aantal besmettingen en dodenaantal lopen op

Inmiddels begint het coronavirus in Europa snel terrein te winnen. Het aantal besmettingen loopt snel op, inmiddels zijn er tientallen doden gevallen. Allemaal inwoners uit Italië en Frankrijk. Lees hier alles wat je moeten weten over de verspreiding van het virus in Europa.

Vermoedelijk eiste het coronavirus zijn eerste slachtoffers nadat zij dierlijke producten aanraakten op een markt in de Chinese stad Wuhan. Inmiddels heeft het virus zich als een inktvlek over de wereld verspreid.

Eind januari verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het virus tot internationale noodtoestand. Maandag 24 februari stelde de WHO dat we ons moeten voorbereiden op een wereldwijde epidemie. Met name de sterke stijging van het aantal geïnfecteerden in Iran, Italië en Zuid-Korea leiden bij de WHO tot grote zorg.

Eerste melding coronavirus in Europa

De eerste melding van een besmetting met het coronavirus in Europa kwam vanuit Frankrijk. Kort daarop volgden meldingen vanuit onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Finland en Zweden. Op 15 februari overleed de eerste persoon in Europa aan het virus. Een 80-jarige Chinese toerist bezweek na een kort ziekbed in Parijs.

Het virus dook later ook op in Oostenrijk, Noorwegen, Roemenië, Georgië, Griekenland en Noord-Macedonië.

Lees ook: Eerste dode in Europa door coronavirus, Chinese toerist overleden in Frankrijk

Het aantal besmettingen in Europa loopt snel op. Tot 3 maart werden er ruim 3000 gevallen van besmettingen gerapporteerd, waarvan de meeste in Italië. Op dit moment staat de teller in Italië alleen al op ruim 2000 gevallen.

Coronavirus in Italië

Sinds het coronavirus in Italië een vlucht heeft genomen, stijgt ook het aantal gemelde sterfgevallen snel. Op het moment van schrijven vallen er elf doden te betreuren in Italië. Vooral de regio’s Lombardije en Veneto in het noorden van het land gaat gebukt onder het virus. In grote delen van de regio’s ligt het leven vrijwel stil. Zelfs kerkdiensten zijn gestaakt.

Desondanks geven Nederlanders in Italië aan niet bang te zijn voor het virus. “Natuurlijk ben je wel wat voorzichtiger, je wast je handen wat meer”, vertelt Ichelle Tijdink, die middenin Lombardije woont en werkt. “Ik ga niet met een maskertje op lopen, maar ik let wel meer op mijn hygiëne.”

Negatief reisadvies vanwege coronavirus

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een speciaal reisadvies ontwikkeld voor het coronavirus. Op die manier kunnen Nederlanders sneller zien naar welke landen ze beter wel en niet kunnen reizen vanwege de ziekte, zegt een woordvoerder.

Eerder werd het advies voor Italië al aangescherpt. Voor delen in het noorden van het land werd een negatief reisadvies afgegeven.

Lees ook: Negatief reisadvies voor delen van Italië door coronavirus

De volgende gemeenten vallen onder dit verbod: Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano. Voor de provincie Padova raadt Buitenlandse Zaken af om naar de gemeente Vo` Euganeo te reizen.

Nederlanders vast op Tenerife vanwege coronavirus

Dinsdag 25 februari werd duidelijk dat er minstens 13 Nederlanders vastzitten in een vakantieresort op Tenerife. Een Italiaanse toerist die verbleef in het H10 Costa Adeje Palace hotel, heeft het coronavirus opgelopen. Reisorganisatie D-Reizen laat aan Hart van Nederland weten dat de Nederlandse gasten het goed maken en dat er geen paniek heerst onder hen.

Ook in het populaire wintersportgebied Tirol in Oostenrijk werden dinsdag twee besmettingen met het coronavirus gemeld. De Nederlandse koninklijke familie bevindt zich op dit moment op ruim honderd kilometer van deze nieuwe besmettingen, in Lech.

Ook coronavirus in Zwitserland en op Spaanse vasteland

Later dinsdag werden in zowel Zwitserland als op het Spaanse vasteland nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld.

Coronavirus duikt dichtbij grens Nederland op

Op 25 februari werd bekend dat er een besmettingsgeval op twintig kilometer van de grens van Nederland is gemeld. Het gaat om twee mensen uit het plaatsje Erkelenz, van wie ten minste één persoon besmet zou zijn. Volgens Duitse autoriteiten is in ieder geval een van hen onlangs nog in Nederland geweest.

Besmettingen in Estland en Denemarken

De Deense autoriteiten melden donderdag 27 februari dat ook bij hen het virus is opgedoken. Het gaat volgens de gezondheidsautoriteit van het land om een man die terugkeerde van een skivakantie in Noord-Italië.

Ook in Estland is er een persoon besmet geraakt. Het Russische persbureau TASS meldde dat donderdagochtend op basis van uitspraken van de minister van Sociale Zaken van het EU-land. Volgens minister Tanel Kiik gaat het om een inwoner van Estland van Iraanse afkomst. De man was onlangs uit Iran teruggekeerd. In Iran is het virus ook al uitgebroken. Daar zijn inmiddels ruim 2300 mensen besmet. 77 van hen overleefden dat niet.

Eind februari werden er ook besmettingen gecontrasteerd in Portugal Kroatië, Tsjechië, Litouwen, Letland en Wit-Rusland.

Wereldwijd

Tot dusver zijn er, per 3 maart,  meer dan 2000 besmettingen vastgesteld in Italië. Al 52 mensen zijn overleden aan het virus. In Frankrijk zijn er ruim 200 mensen besmet geraakt. Vier van hen overleefden dat niet. In andere Europese landen zijn er geen doden gevallen.

Wereldwijd zijn er al ruim 3100 slachtoffer te betreuren.