Politiek

CDA laat lijsttrekkersverkiezing alsnog onderzoeken

Er komt toch een onderzoek naar hoe de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is verlopen. Dat maakt het partijbestuur dinsdagavond bekend.

Volgens het bestuur gaat een onafhankelijke partij onderzoek doen “omdat er nog steeds vragen over het stemproces bleven komen. Op deze manier willen we recht doen aan de uitslag.” Wel zegt partijvoorzitter Rutger Ploum tegen Nieuwsuur dat het bestuur “nog steeds achter de uitslag staat” en dus vaststaat dat De Jonge de rechtmatige lijsttrekker is. Volgens Ploum dient het onderzoek vooral om “volledige transparantie” te geven.

Lees ook: ‘Kroonprins’ Hugo de Jonge maakt rol waar en is nieuwe CDA-lijsttrekker

Er ontstonden twijfels over de geldigheid van de verkiezing nadat onder anderen de vrouw van kandidaat Pieter Omtzigt een bericht had gekregen waarin ze werd bedankt voor haar steun voor diens tegenkandidaat Hugo de Jonge, terwijl ze op haar man had gestemd. Omtzigt werd met 49,3 procent van de stemmen nipt tweede.

De partij zei vorige week woensdag nog dat “twee technische partijen” hadden onderzocht of er iets aan de hand was met de software van de digitale verkiezing. Toen werd niets aangetroffen, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Claudia achtervolgde Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘Ik intimideer niet, ik wil gehoord worden’

Stemproces met checks en balances omgeven

Omtzigt vroeg vorige week om opheldering. Afgelopen vrijdag schaarde staatssecretaris Mona Keijzer, die in een eerdere stemmingsronde afviel, zich achter Omtzigt. Zij zei toen dat er “opnieuw gekeken moet worden naar het onderliggende systeem, om een einde te maken aan deze discussie”.

De Jonge twijfelde er vrijdag niet aan dat de verkiezing goed verlopen is. Volgens hem was het stemproces “aan alle kanten met checks en balances omgeven”.

ANP