Gezondheid

Burgemeesters hebben vertrouwen in opening terrassen: 'Nederlanders gedragen zich grotendeels fantastisch'

De burgemeesters van de Veiligheidsregio’s zien de opening van de terrassen op 1 juni met vertrouwen tegemoet. Steeds meer mensen gaan eropuit, maar volgens de burgemeesters blijven ze voldoende afstand van elkaar houden.

De burgemeesters verwachten niet dat ze door de openstelling van de horeca ineens massaal boetes moeten gaan uitdelen. Dat laat burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten, na afloop van het wekelijkse beraad van alle burgemeesters van de Veiligheidsregio’s.

Lees ook: Nederlanders durven bij versoepeling lockdown gewoon weer naar het terras

Alleen boetes bij herhaaldelijke overtredingen

“Het is de supermarkt- of meubelbranche ook gelukt om maatregelen te treffen. Ik ga er vanuit dat het de horeca eveneens gaat lukken. De verantwoordelijkheid voor de regels ligt in de eerste plaats bij de ondernemer. Pas bij herhaaldelijke overtredingen gaan wij handhaven”, zegt Bruls. Hij is voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin alle Veiligheidsregio’s samenkomen.

De burgemeesters gaan bovendien niet anders ingrijpen. “Alleen bij excessen, als mensen moedwillig regels overtreden en niet willen luisteren, wordt er opgetreden en worden boetes uitgedeeld”, aldus Bruls.

Lees ook: Horecabaas Laurens Meyer: ‘Terrassen open niet genoeg, wij gaan helemaal open op 1 juni’

‘Nederlanders gedragen zich goed’

Bruls noemt het “logisch” dat mensen naar buiten willen. “Dat mag, als zij maar anderhalve meter afstand van elkaar houden. Nederlanders gedragen zich grotendeels fantastisch. Het is drukker, maar dat heeft niet geleid tot grootschalige handhavingen. Het is bijvoorbeeld geen overtreding om in de rij voor een winkel te staan”, stelt Bruls.

Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid is het met de burgemeesters eens. “Ik vind dat mensen zich nog steeds goed gedragen en voldoende afstand houden.”

Opening nog niet 100% zeker

Premier Mark Rutte liet onlangs in een debat in de Tweede Kamer al weten dat de horeca alleen per 1 juni open mag, als dit verantwoord kan. Als blijkt dat veel meer mensen ziek worden, kan het zijn dat de versoepeling weer wordt aangepast.

Lees ook: Rutte: niet zeker dat horeca op 1 juni weer open kan