Gezondheid

Nederlanders durven bij versoepeling lockdown gewoon weer naar het terras

Een meerderheid van de Nederlanders (63 procent) zou bij een versoepeling van de coronamaatregelen gewoon weer een terrasje durven pakken. Tegelijkertijd vreest bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) dat het aantal besmettingen met het coronavirus bij een versoepeling van de regels snel weer oploopt.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3500 mensen. Nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames langzaam lijkt af te nemen, overweegt het kabinet om de intelligente lockdown stukje bij beetje te gaan afbouwen. Zo zouden kappers begin volgende week weer aan het werk mogen en gaan terrassen mogelijk vanaf 1 juni weer open, zo vertellen ingewijden dinsdag aan het ANP.

Lees ook: Kabinet overweegt kappers vanaf volgende week te openen

Een derde van de Nederlanders (33 procent) zegt het zekere voor het onzekere te nemen en zal de terrassen, wanneer deze weer open mogen gaan, voorlopig nog blijven vermijden. Slechts vier procent van de Nederlanders zou met een mondkapje op een terras gaan zitten.

Naar de kapper

Veel Nederlanders durven bij een versoepeling dus best een terrasje te pakken en dat geldt ook voor een bezoekje aan de kapper. Een evengrote groep Nederlanders (63 procent) gaat als het weer mag gewoon weer langs voor een knipbeurt. Bijna een kwart (24 procent) zegt alleen naar de kapper te gaan als daar mondkapjes worden gedragen. Dertien procent durft het er voorlopig niet op te wagen.

Vrees voor snelle stijging aantal besmettingen

Hoewel een ruime meerderheid van de Nederlanders dus niet bang is om bij versoepeling van de maatregelen het ‘normale leven’ weer een beetje op te pakken, heerst tegelijkertijd ook de angst voor een snelle stijging van het aantal besmettingen. Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vreest daarvoor. Iets minder dan een derde van de mensen (30 procent) denkt dat de stijging wel mee zal vallen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.