Politiek

Boeren vertrokken bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

Actievoerende boeren die op vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren blokkeerden, zijn even na 13.30 uur aan het vertrekken. Daarmee lijken de actievoerders gehoor te geven aan een ultimatum dat de gemeente Zwolle stelde. De burgemeester wilde dat de boeren uiterlijk om 13.30 uur weg zouden gaan.

De boeren stonden er al sinds ‘s ochtends vroeg. Volgens de gemeente belemmeren de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio en is de verkeersveiligheid ter plaatse in het geding. Albert Heijn meldde eerder op vrijdag 230 winkels niet te kunnen bevoorraden vanwege het boerenprotest. De supermarktketen zegt de zorgen van de Nederlandse boeren te begrijpen, maar vindt de acties bij de distributiecentra “niet de juiste weg”.

Eerlijke prijzen

Het is de derde keer in een week dat boeren bij het distributiecentrum in Zwolle zijn. “We zijn er zaterdag en maandag geweest. Toen hebben we een gesprek gehad met de directie, maar die scheept het af met dat we niet bij hen moeten zijn,” vertelt boer Ronald van der Scheer aan Hart van Nederland.

De boeren waren bij het distributiecentrum als protest tegen de veevoerplannen van het ministerie van Landbouw en omdat ze het niet eens zijn met de prijzen die ze voor hun producten krijgen. “Eerlijke prijzen is een belangrijk punt. Daarom protesteren we niet alleen bij Albert Heijn maar ook bij Jumbo en Aldi,” duidt Van der Scheer. “Retail verdient het meeste en wij boeren zitten onderaan. De marges worden steeds kleiner.”

Lees ook: Farmers Defence Force na trekkerverbod: ‘De democratie heeft verloren’

Verkeerschaos

Niet alleen de boerenprotesten zorgden voor verkeersproblemen rondom Zwolle. Eerder op de ochtend werd de A28 vanuit Meppel richting Zwolle afgesloten vanwege een botsing van een vrachtwagen tegen matrixborden. De chauffeur had de laadbak omhoog laten staan. De man is gewond naar een ziekenhuis gebracht. Vertragingen voor het verkeer liepen op tot anderhalf uur.

Redactie/ANP