Gezondheid

Bijenkorf in Amsterdam sluit deuren vanwege besmette medewerkers

De Bijenkorf in Amsterdam sluit vanaf woensdag de deuren omdat er meerdere medewerkers besmet blijken te zijn met het coronavirus. De veiligheidsregio heeft besloten dat het warenhuis aan de Dam voorlopig dicht moet. De Bijenkorf liet in een reactie weten dat in Amsterdam sinds 3 augustus tien van de 1400 medewerkers positief zijn getest.

Iedereen die de afgelopen tijd in de Amsterdamse Bijenkorf is geweest en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd om zich te laten testen. Volgens de veiligheidsregio zijn medewerkers van verschillende afdelingen en verdiepingen van het warenhuis positief getest op het virus. Een aantal van hen waren aan het werk toen zij besmettelijk waren.

De GGD adviseert medewerkers die tussen 4 en 18 augustus hebben bewerkt in De Bijenkorf om twee weken in quarantaine te gaan. De deuren van De Bijenkorf blijven dicht voor twee weken, maar als het warenhuis genoeg maatregelen nemen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan de vestiging eerder open.

Lees ook: Persconferentie Rutte over corona: thuis feestje vieren? zes personen maximaal!

‘Overvallen door de sluiting’

Het bedrijf zegt overvallen te zijn door de opgelegde sluiting. “Onze belangrijkste prioriteit was en blijft de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten. Sinds de heropening van de winkels hebben we er alles aan gedaan een zo veilig mogelijke winkel- en werkomgeving te creëren. Ik betreur daarom het besluit om de winkel in Amsterdam tijdelijk te moeten sluiten. Dit heeft een grote impact voor De Bijenkorf en ook voor de stad Amsterdam”, zegt Bijenkorf-topman Giovanni Colauto.

Volgens het bedrijf lijken de meeste besmette personeelsleden de infectie buiten De Bijenkorf te hebben opgelopen. Dit is gemeld bij de GGD, die dat ook heeft bevestigd. “De betreffende medewerkers zijn volgens de geldende richtlijnen van de GGD thuis in quarantaine gegaan en directe collega’s zijn op de hoogte gebracht. Alle directe collega’s krijgen buitengewoon verlof om zich te testen”, aldus De Bijenkorf in een verklaring.

Zorgen in Amsterdam

De GGD en de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland maken zich grote zorgen over het oplaaiende virus in de stad. Burgemeester Femke Halsema maakte dinsdagavond nadere maatregelen bekend om het aantal besmettingen tegen te gaan. Over De Bijenkorf zei ze dat de “sluiting ongelofelijk droevig is, maar we zagen geen andere mogelijkheid aangezien tien medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus”.

ANP