Politiek

Tweede Kamer debatteert woensdag over nieuwe coronawet

De Tweede Kamer behandelt deze week eindelijk de zogenoemde coronawet van het kabinet. De spoedwet moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen een wettelijke basis krijgen.

Woensdag begint de Tweede Kamer aan de bespreking van de nieuwe wet, een dag later beantwoordt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid – de ‘chef corona’ van het kabinet – vragen van het parlement.

Veel kritiek op coronawet

De beperkende maatregelen worden sinds het begin van de corona-uitbraak geregeld via lokale noodverordeningen. Daar moet met de invoering van de nieuwe coronawet een einde aan komen.

Het kabinet wilde de wet eigenlijk al voor de zomer laten ingaan, maar het wetsvoorstel kreeg veel kritiek van zowel oppositie- als coalitiepartijen. De Kamer vond dat er veel te veel macht naar de minister ging, terwijl het parlement te weinig inspraak kreeg.

Minder lang, minder macht

Afgelopen week meldden Haagse bronnen dat het kabinet en de Tweede Kamer eruit waren. Zo gaat de spoedwet maar drie, in plaats van zes maanden gelden en wordt een nieuw landelijk bezoekverbod in verpleeghuizen uitgesloten.

Lees ook: ‘Nieuwe coronaspoedwet flink uitgekleed na felle kritiek’

De minister kan nog steeds nieuwe coronamaatregelen aankondigen om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar de Tweede Kamer krijgt nu het laatste woord: binnen een week kan er bezwaar worden gemaakt.

Daarnaast gaat de hoogte van de coronaboete flink omlaag: van 390 naar 95 euro. Vorige maand liet het kabinet al weten dat zo’n overtreding niet meer tot een strafblad zou leiden. De Tweede Kamer vond dat een veel te zware consequentie.

CoronaMelder-app

Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de wet die de inzet van de CoronaMelder-app mogelijk maakt. De app moet de GGD’s helpen bij het bron- en contactonderzoek. De CoronaMelder wordt aankomende zaterdag landelijk uitgerold, aldus De Jonge.

Lees ook: Helft Nederlanders vertrouwt corona-app van overheid niet

Reactie/ANP