Politiek

'Nieuwe coronaspoedwet flink uitgekleed na felle kritiek'

De coronaspoedwet die het kabinet wil invoeren wordt flink aangepast, bevestigen Haagse bronnen dinsdagavond na berichtgeving door het AD. Op een eerdere conceptversie van het wetsvoorstel was veel kritiek.

Volgens de krant is er de afgelopen weken achter de schermen koortsachtig overleg geweest tussen de coalitiepartijen. De uitkomst is dat er nu een ‘uitgeklede’ versie van de coronaspoedwet overblijft. Er zijn flinke concessies gedaan omdat het kabinet steun voor de noodwet dreigde te verliezen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Lees ook: Coronaspoedwet mogelijk pas op 1 oktober van kracht

De maatregelen die vanwege de coronacrisis werden genomen waren gebaseerd op noodverordeningen. De Tweede Kamer wilde zelf dat er een betere wettelijke basis zou komen, maar toen de inhoud van het wetsvoorstel vorige maand bekend werd klonk er veel kritiek. Niet alleen de politiek, maar ook gemeenten en de ombudsman vonden dat de wet zo niet door de beugel kon.

Corona-app uit de wet gehaald

Het wetsvoorstel zou de overheid te veel rechten toekennen. Adviesorganen, zoals de Raad van State, hadden ook forse kritiek, net als privacywaakhonden. De meest gevoelige punten waren de invoering van een corona-app en handhaving van de coronamaatregelen ‘achter de voordeur’ bij burgers.

De veelbesproken app zal nu helemaal uit de wet worden gehaald en op een later moment in een aparte wet behandeld. Daarnaast zal de politie ook niet de bevoegdheid krijgen om een huis binnen te treden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bovendien zal de coronaspoedwet minder lang van kracht worden.

‘Tweede Kamer houdt controle’

De coalitiepartijen dringen er ook op aan dat de Tweede Kamer de controle houdt en betrokken blijft bij de uitwerking van alle coronamaatregelen. Over hoe lang de wet zal gelden wordt nog over gesproken. Het zal wel korter dan een jaar zijn, de termijn die eerder werd genoemd.

Het kabinet streefde er oorspronkelijk naar de noodwet nog voor het zomerreces door het parlement te loodsen, maar dat bleek na de kritiek niet haalbaar. De Kamer zal de coronaspoedwet waarschijnlijk kort na de zomer behandelen.

ANP