“In de afgelopen weken hebben we steeds moeten zoeken naar alternatieve uitgangen omdat de ingang aan de Pleinzijde moest worden afgesloten en onveilig was. In sommige gevallen moesten Kamerleden en bewindspersonen naar buiten worden begeleid.”

‘Spreid demonstraties’

Arib roept de Haagse burgervader op “kritisch te kijken” naar het aantal demonstraties rond de Tweede Kamer. Ze wijst erop dat er ook andere plekken in Den Haag zijn, zoals het Malieveld of de Koekamp, “die zich goed lenen voor dergelijke demonstraties. Door demonstraties te spreiden over de stad blijft het recht op demonstratie onverkort van kracht.”

Lees ook: Man uit Heerlen aangehouden voor doodsbedreiging Omtzigt

Vorige maand werd een 26-jarige man uit Heerlen gearresteerd, op verdenking van het bedreigen van CDA’er Pieter Omtzigt. Tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid werd Omtzigt gehinderd op straat en kreeg hij doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. Arib deed daar toen aangifte van.

De 26-jarige verdachte uit Heerlen moet zich in november verantwoorden tegenover een rechter. Tijdens de belaging van Omtzigt riep hij onder andere: ”Ik sla je dood mongool!’.

ANP/Redactie