Politiek

Grote opkomst verwacht bij anti-racismedemonstratie Utrecht

Tot nu toe hebben al 2100 mensen via Facebook laten weten vrijdag naar Utrecht te komen om deel te nemen aan de anti-racismedemonstratie daar. Maar liefst 3500 mensen zijn ‘geïnteresseerd’ in deelname.

Als al die mensen ook daadwerkelijk komen, wordt het op zijn zachtst gezegd nogal druk op het Utrechtse Jaarbeursplein. Eerder zou de demonstratie plaatsvinden op Vredenburg, maar omdat er op het Jaarbeursplein ruimte is voor meer mensen, is het evenement daarheen verplaatst.

Volgens RTV Utrecht kunnen op het plein onder normale omstandigheden 1500 personen terecht, veel minder dan het mogelijke aantal mensen dat morgen op de demonstratie afkomt.

Lees ook: Antiracisme-betoging Rotterdam vroegtijdig afgebroken wegens drukte

Burgemeester Jan van Zanen maakt zich vooralsnog geen grote zorgen, zegt hij tegen de lokale omroep. “Indien nodig kan ook de directe omgeving worden gebruikt”, zei hij.

Lees ook: Nederlanders willen tijdelijk verbod op grootschalige demonstraties na drukte in Rotterdam

Kruizen om op te staan

Leroy Lucas, mede-organisator van de demonstratie, zegt dat er op het plein kruizen worden gezet waar mensen kunnen gaan staan en als mensen te dicht bij elkaar gaan staan, “dan zeggen we daar wat van.” Ook roept de organisatie deelnemers op mondkapjes en handschoenen te dragen en vooral niet met het ov te komen.

De burgemeester laat weten dat de demonstratie alleen in het uiterste geval door de gemeente wordt beëindigd.