112

Onderzoek: uitzonderlijke hoeveelheden algenschuim werd surfers Scheveningen fataal

De grote hoeveelheid algenschuim in de Noordzee wordt gezien als de belangrijkste verklaring voor het surfdrama bij Scheveningen. Daarbij kwamen vorige maand vijf surfers om het leven.

Dat blijkt uit een eerste onderzoek, gecoördineerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (KNIO). Ook het Openbaar Ministerie, het KNMI en regionale hulpdiensten, inclusief reddingsbrigade KNRM en de Haagse kustwacht, hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Metershoog zeeschuim

Naar alle waarschijnlijkheid ontstond het metershoge zeeschuim door een combinatie van veel algenresten en een harde wind uit het noorden tot noordoosten. Die combinatie is hoogst ongebruikelijk.

De bekendmaking van het rapport over het surfdrama komt een dag nadat de laatste vermiste surfer Mathijs (23) werd gevonden. Twee wandelaars zagen donderdagochtend rond 10.40 uur een lichaam tussen de rotsblokken bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen liggen. Zij waarschuwden direct de hulpdiensten.

Lees ook: Opluchting nadat vermiste surfer Mathijs is gevonden: ‘Nu kun je het echt een plek gaan geven’

Surfdrama in Scheveningen

Bij het drama op 11 mei kwamen vijf surfers om het leven. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken dezelfde avond aan hun verwondingen nadat ze op de kant waren gehaald. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft werden een dag later geborgen.

Het stoffelijk overschot van de vijfde surfer dreef weg tijdens een bergingspoging. Meerdere zoektochten in de weken na het surfdrama leverden niets op, tot het lichaam donderdag dus werd gevonden.

‘Onvoorstelbare onzekerheid’

“Met de vondst van het laatste, vijfde, slachtoffer van het surfongeval van 11 mei komt een eind aan de onvoorstelbare onzekerheid van zijn familie en vrienden”, lieten de Haagse burgemeester Johan Remkes en burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft na het nieuws weten. “Het verdriet wordt er niet minder om en wij leven intens met hen mee.”

Lees ook: Stiefvader over omgekomen surfer Max (22): ‘Een allemansvriend, de wereld lag aan zijn voeten’

ANP/Redactie