Politiek

Boeren willen ook maandag weer actievoeren: aangiftes bij politiebureau Leiden

Boeren die boos zijn over de maatregelen van het kabinet om de stikstofuitstoot verder te beperken willen maandagavond in Leiden gaan protesteren. Dat heeft een van hen, melkveehouder Wilbert van der Post, laten weten.

De boeren zijn van plan om met tien tot dertig trekkers naar het hoofdbureau van de Leidse politie te rijden. Daar willen ze aangifte doen tegen minister Carola Schouten van Landbouw vanwege dierenmishandeling.

Lees ook: Boeren door heel het land doen aangifte tegen minister Schouten om dierenmishandeling

Nieuwe voerregels

De bewindsvrouw wil dat boeren veevoer gaan gebruiken met minder eiwitten erin om zo de stikstofuitstoot door de landbouw te beperken. “Deze maatregel zal, volgens de vereniging van dierenartsen en de boeren, een groot risico voor de gezondheid van het vee als gevolg hebben”, aldus melkveehouder Van der Post.

De boze boeren hebben hun actie aangekondigd bij de politie, maar die zegt tegen Hart van Nederland niet voldoende mensen op bureau te hebben om de aangifte op te nemen. Daarvoor moeten de boeren eerst een afspraak maken, net zoals iedereen..

Lees ook: Zondagavond: boeren blokkeren urenlang snelwegen en vliegveld

Uit de regio Leiden

Desondanks laten de boeren zich niet uit het veld slaan: als ze geen aangifte mogen doen, dan bieden ze een petitie aan aan de politie. Daarop staan alle boeren uit de regio die aangifte willen doen tegen de minister.

De protesterende boeren komen maandagavond in drie groepen op hun trekkers naar Leiden. Ze zullen uit drie richtingen komen: vanuit Zoeterwoude-Dorp, Hoogmade en Lisse.

Redactie/ANP