Politiek

Boeren weer naar huis: snelwegen en vliegveld urenlang geblokkeerd

Boeren gingen zondagavond opnieuw de straat op om actie te voeren op verschillende plekken in het land. In het noorden blokkeerden ze met hun trekkers knooppunt Heerenveen, ook werd er geprotesteerd bij Eindhoven Airport. Inmiddels zijn de boer weer naar huis.

De boze boeren voeren sinds donderdag actie en gaan al dagen met hun trekkers de weg op. Ze zijn boos over de plannen van het kabinet voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Hierdoor moet er minder eiwit in het veevoer, maar de boeren zijn bang voor de gezondheid van hun dieren. Ook willen ze dat supermarkten een eerlijke prijs betalen voor producten.

‘Boel helemaal geblokkeerd’

Er werd zondagavond onder andere actie gevoerd op de A7 bij knooppunt Heerenveen. De snelweg richting Groningen was daardoor geblokkeerd. Bij hetzelfde knooppunt stonden boeren met tractoren op de A32 richting Leeuwarden, waardoor nog maar een rijstrook open was.

Woordvoerder Mick Tinga van actiegroep Farmers Defence Force vertelde tegen Hart van Nederland dat “heel Heerenveen vaststond”. De boeren verzamelden zich aan het begin van de avond bij de plaatselijke McDonald’s. Daar stonden in korte tijd zo’n 400 trekkers.

(Tekst gaat verder onder tweet)

‘Helemaal geblokkeerd’

De boeren gingen na hun actie op weg naar het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen. “Ze zijn echt ongelofelijk boos en willen echt een punt maken”, aldus Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden, die bij het protest was. “De boel was hier helemaal geblokkeerd.

De politie liet weten niet meteen in actie te komen. “We houden de situatie goed in de gaten”, aldus een woordvoerder tegen Hart van Nederland. Agenten zagen er onder meer op toe dat de acties niet ten koste gingen van de veiligheid.

Lees ook: Boze boeren komen zondagavond opnieuw in actie en willen Friesland afsluiten

Eindhoven Airport

Niet alleen in Friesland kamen boeren zondagavond in actie. Een groep van zo’n 35 boeren posteerde bij het vliegveld in Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de marechaussee was de sfeer bijgemoedelijk. Politieagenten en de marechaussee hielden toezicht op de omliggende wegen om te voorkomen dat meer boeren zich bij de actie aansloten.

Het bestemmingsverkeer voor de luchthaven kon er wel langs, aldus de woordvoerster. Rond middernacht werden de boeren van het luchthaventerrein begeleid.

(Tekst gaat verder onder video)

Aldi in Groenlo

Ook bij het distributiecentrum van de Aldi in het Gelderse Groenlo kwamen zo’n 200 boeren in actie. Het protest verliep rustig. Daarna gingen de boze boeren naar een Plus-distributiecentrum in het Overijsselse Haaksbergen.

Eerder op de dag bezetten boeren nog het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. In Groningen werden het station omringd door boeren op hun trekkers.