Politiek

Kabinet hakt knoop door: tijdelijk vuurwerkverbod en 40 miljoen compensatie

De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo’n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod komt. De eenmalige maatregel moet voorkomen dat de zorg in tijden van corona nog zwaarder wordt belast.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu vrijdag na de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen. Veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en zitten nu zonder inkomsten. Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht.

Lees ook: Vuurwerkverbod? Verkoper Stefan koopt honderden kilo’s aan sterretjes en grondbloemen in

‘Nette compensatieregeling’

Van Veldhoven zei dat ze de zorgen van de vuurwerkverkopers begrijpt en dat het kabinet daarom zorgt voor een nette compensatieregeling. Maar, zo voegde ze eraan toe, vuurwerkhandelaren kunnen niet verwachten dat zij wel voor 100 procent gecompenseerd worden, terwijl dat bij andere getroffen ondernemers in de coronacrisis niet gebeurt.

De compensatieregeling is volgens de staatssecretaris bedoeld voor het verlies aan omzet, maar ook voor de veilige opslag en transport van vuurwerk dat niet is verkocht. Er is genoeg plek om het overbodige vuurwerk op te slaan. De staatssecretaris gaat het voorstel nog bespreken met de vuurwerkbranche.

Boete voor illegaal afsteken

Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten.

Lees ook: Vuurwerkhandelaren: politiek misbruikt virus voor algeheel verbod

Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Een boete zal tenminste 100 euro bedragen. Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen. Volgens de politie is de handhaving beter te doen als er een totaalverbod is, aldus Grapperhaus. “Dan is het duidelijker.”

Hij hoopt overigens dat het niet op handhaven zal aankomen. “Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na”, zegt de bewindsman. Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Redactie/ANP