Bijna 13 miljoen euro gedoneerd aan Giro555 voor slachtoffers Beiroet

Er is inmiddels bijna dertien miljoen euro gedoneerd aan Giro555 voor de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de grote explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet.

In de haven van Beiroet ontplofte twee weken geleden een opslagplaats waar zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat lag. Er vielen ongeveer 200 doden bij de ramp. Meer dan 6.000 mensen raakten gewond en er zijn nog altijd honderden vermisten. Ook raakten honderdduizenden inwoners in één klap dakloos.

Lees ook: Sumeya was bij explosie in Beiroet, nu vult ze containers vol hulp

De Samenwerkende Hulporganisaties openden na de ramp het speciale gironummer 555. Een week geleden werden een landelijke actiedag gehouden, waarna de teller op bijna 11,5 miljoen euro stond. Mensen kunnen tot 31 oktober blijven doneren voor Beiroet.

Tekst gaat verder onder tweet

Noodhulp, voedselpakketten en tentzeilen

Het geld dat ingezameld wordt gaat naar noodhulp voor de slachtoffers van de explosie in de Libanese hoofdstad. Zo bieden de samenwerkende hulporganisaties eerste hulp en medicijnen, omdat de ziekenhuizen in Beiroet zwaar zijn beschadigd of overbelast zijn geraakt.

Lees ook: Sammie (10) gaat langs de deuren voor slachtoffers Beiroet: ‘Ik vind het heel erg voor die mensen’

Verder worden er voedselpakketten en drinkwater uitgedeeld. Het geld gaat ook naar hulp voor de vele inwoners die door de ramp dakloos zijn geworden. Hulpverleners delen gereedschap en tentzeilen uit om kapotte ramen en daken tijdelijk te dichten.

Achter Giro555 zitten elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder het Nederlandse Rode Kruis. Bij eerdere inzamelingsacties werd veel geld ingezameld. De actie voor de slachtoffers van de zware zeebeving en de daarop volgende tsunami die Zuidoost-Azië trof op tweede kerstdag in 2004 bracht het hoogste bedrag ooit op: ruim 208 miljoen euro.

ANP