112

Woedende menigte bij politiebureau na arrestatie boer: 'Hij hield rechercheurs vast in woning'

Zo’n zeventig tot honderd boze boeren hebben maandagavond met vijftig tractoren en landbouwvoertuigen geprotesteerd voor het politiebureau in het Groningse Zuidhorn. Ze eisten de vrijlating van een 54-jarige boer die eerder op de dag was aangehouden.

Lees ook: ‘Nederlanders tonen veel begrip voor publieksvriendelijke actie van de bouwsector’

De boeren wilden een gesprek met de politie. Na dit gesprek vertrokken ze weer, zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is het gesprek “prima” verlopen. “Ze hebben hun punt gemaakt en er is geen narigheid geweest”, aldus de zegsman.

Vrijheidsberoving

De man die is aangehouden wegens vrijheidsberoving zit nog steeds vast en wordt verhoord. Hij werd aangehouden, omdat hij twee rechercheurs had vastgehouden die bij hem op bezoek waren in verband met een lopend onderzoek. Hij “belette hen te vertrekken”, aldus de woordvoerder. Hij belemmerde hen de deur open te doen om weg te gaan. De twee rechercheurs riepen de hulp van collega’s in en deden vervolgens aangifte wegens vrijheidsberoving.

De politie wil niet zeggen waarom de rechercheurs onderzoek deden in de woning van de man. In verschillende boerengroepen op sociale media wordt gezegd dat het gaat om de boer die tijdens het boerenprotest in Groningen een politiepaard aanreed. (zie tweet hieronder)

ANP

Beeld: Persbureau Meter